Semmittevéssel az űrrepülő is beindítható

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
Bari Máriusz

Hány ember kell ahhoz, hogy útjára bocsásson egy űrrepülőgépet? Az MIT tudósai szerint több mint 84 millió. Cserébe egyiküknek sem kell tennie szinte semmit.

Így nézne ki a séta működtette vasútállomás
© msbnc.msn.com
A Massachusetts Insitute of Technology két diákja olyan koncepciót dolgozott ki, amellyel egy légtérben lévő emberek mozgásának mechanikai energiáját képesek átalakítani elektromos árammá. A James Graham és Thaddeus Jusczyk által megálmodott Crowd Farm a közeljövőben még nem válik hatékony energiaforrássá, potenciálja azonban szakértők szerint hatalmas. Graham elmondása szerint a 2003-as new yorki áramkimaradás idején született meg az ötlet, amikor kényszerből gyalogló emberek tömegeit látta az utcán, ekkor döbbent rá a mozgásban rejlő kollektív energiapotenciálra.

A séta önmagában nem fejleszt túl sok energiát - egy lépéssel két 60 wattos izzót lehet egy pillanatra felvillantani. 28,527 lépés összesített energiája azonban egy mozgó személyvonatot képes haladásra késztetni ugyanennyi időre. Némileg továbbfejlesztve az alapötletet, 84,162,203 lépés már egy űrrepülőt is beindíthat.

A Crowd Farmhoz a fejlesztők szerint olyan felületre lenne szükség, ami alá mozgatható blokkok vannak beágyazva. Ezek az elhaladók súlya alatt megmozdulva, forgótekercsekkel és elektromágnesekkel ellátott generátor segítségével állítaná elő az áramot.

Graham és Juscyzk tavaly októberben próbálták ki előben koncepciójukat a Velencei Biennálén, ahol is egy speciális zsámolyt állítotak ki és arra bátorították a látogatókat, hogy próbálják ki azt - a leülésekből generált elektromos áram pedig LED-lámpákat világított ki. "Hihetetlen, mennyire imádták az emberek", mondta Graham az msnbc.com weboldalnak. "Sosem láttam még embereket ennyiszer leülni egymás után. Az emberek kifejezetten élvezték azt, hogy látható eredménye van annak, amit tesznek."

A Crowd Farm egyik mérföldköve lenne a torinói közterek és tömegközlekedési rendszerek megváltoztatása 2050-re. A kutatók szerint rendezvényközpontot, sportpályát, helyi vasutat és metróplatformokat lehetne megreformálni ötletükkel.