Mókás képek készítése webkamerával

Mókás képek készítése webkamerával

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
techline.hu

Egy kísérleti webes alkalmazás hasonló szolgáltatást nyújt...

Egy kísérleti webes alkalmazás hasonló szolgáltatást nyújt, mégpedig böngészőprogramon keresztül.
A cameroid.com oldalának használatához nincs másra szükségünk, csak egy webkamerára, illetve egy olyan böngészőprogramra, amely alkalmas Flash futtatására. A webkamerát még az előtt kell csatlakoztatni a számítógéphez, mielőtt belépünk az oldalra. Ha ez az összeköttetés jól működik, akkor a weboldal induláskor megkérdezi, hogy engedélyezzük-e, hogy hozzáférjen a kamera képéhez.

Mintha varázstükrök előtt állnánk

Ha minden rendben van, akkor a böngésző ablakának közepén megjelenik a  webkameránk által rögzített, folyamatosan frissített kép. Ennek a képnek a szélén kis füleket találunk, ezekkel lehet kiválasztani, hogy milyen hatásokkal szeretnénk ellátni a képet. Alapértelmezésben a CLEAR fül van kijelölve, ami azt jelenti, hogy változtatás nélkül tudjuk rögzíteni a kamera képét. Egy kis fényképezőgép ikonra kattintva rögzíthetjük a képet, vagy a mellette lévő, számmal is ellátott ikonnal indíthatjuk az időzített felvételt. Ha jónak találjuk az elkészült képet, elmenthetjük vagy közzétehetjük az interneten. 

Az elkészült képet feltölthetjük a nyilvános adatbázisba

Az igazi móka azonban akkor kezdődik, amikor valamilyen hatást próbálunk ki a képen. A FILTER fülre kattintva kilenc kis képre esik szét az ablak. Mindegyikben a webkamera folyamatos képét láthatjuk, de mindegyik valamilyen más színhatással van megbolondítva. Van itt többek között fekete-fehér kép, régi fotó vagy romantikus hatás. Ha ezek közül egy kattintással kiválasztjuk valamelyiket, akkor ismét egy nagy képet fogunk látni, amelyiken már alkalmazták az adott hatást. A kép még továbbra is mozgókép, azaz úgy tudjuk magunkat a kamera előterébe állítani, hogy azonnal ellenőrizhetjük az eredményt.
persze azért a színezésnél mulatságosabb hatásokat is tartogat a cameroid. Ezeket a DISTORT fül alatt találjuk. Ez az a része a rendszernek, amelyik legjobban hasonlít a bevezetőben említett PhotoBoothra.  Ezek a képek olyanok, mint amikor a vidámpark különböző módon hajlított tükrei elé állnánk. Lehetünk soványak, kövérek, alacsonyak vagy magasak. Lényeges, hogy az arcuk, fejünk melyik része hová kerül, mert ez fogja meghatározni, hogy vékony lesz-e a nyakunk, netán elálló a fülünk vagy egyszemű szörnyként fogjuk viszontlátni magunkat. 

Régebben nagy divat volt, ma már ritkábban lehet találkozni olyan fényképkészítési hellyel, ahol beállhatunk egy paraván mögé, s a fejünket egy kivágott részbe dugjuk.  A SCENES fül pontosan ilyen képek készítésre való. Íme a halhatatlanság útja: papírpénz vagy híres festmény részei lehetünk egyetlen kattintással.
Végül pedig a FRAMES fül kiválasztásával elegáns vagy vidám kereteket rakhatunk képünk köré.

Az ítélet egyértelmű, sok vidám percet szerezhetünk a cameroiddal

A cameroiddal készült fotókat elmenthetjük a saját számítógépünkre vagy feltölthetjük a rendszer nyilvános weboldalára. Ilyenkor kapunk egy URL címet, így a képet bármikor, bárhonnan elérhetjük. Ezen kívül arra is van mód, hogy a felvételt elektronikus levélben küldjük el ismerőseinknek, barátaink. Valamennyi képnek háromféle, eltérő méretű változatát tárolja a cameroid. A large 640x480, a small 320x240 képpont méretű. Van még egy IM Avatar elnevezésű is, ami tökéletesen megfelel a leggyakrabban használt azonnali üzenetküldők (AIM, MSN, stb.) avatarjainak.

Létezik persze másmilyen lehetőség is: így a cameroiddal készült képeket feltölthetjük az oldal nyilvános képtárába vagy egy Flickr csoportba.

Hozzászólások