Tárgyalás közben jól jöhet a kínzás

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
Bari Máriusz
Tetszett a cikk?

A napokban tették publikussá a Pentagon egy 1998-as jelentését, amely a nem halálos kínzási módokkal kapcsolatos. A Bioeffects of Selected Non-Lethal Weapons című anyagból kiderül, hogyan lehet hangokat helyezni az emberek fejébe, valamint izomgörcsöket, szédülést és zavarodottságot okozni bárkinek több száz méter távolságról, írja a Physorg.


Egy hasonló adóval akár az ország
másik felében is meg lehetne
szólítani bárkit
© Horváth Szabolcs
A jelentésben részletesen taglalják az olyan nem halálos kínzási módokat, mint a mikrohullámos hallás, a megszakított idegi kontroll, valamint a mikrohullámos fűtés. Ami a mikrohullámos hallást illeti, lehetséges az emberek fejébe különböző hangokat "helyezni": olyan kopogásokat, kattogásokat vagy sziszegéseket, amelyekről úgy érzékelik a megcélzott alanyok, hogy azok a saját fejükben születtek. Ennek a fizikai háttere az, hogy a 2450 megahertzes, rövid pulzusokban továbbított rádiófrekvenciás (RF) energiával nyomáshullámot lehet generálni szilárd és folyékony halmazállapotú anyagokban egyaránt - ez az emberi agyban pedig hanghatást kelt.

Az RF-pulzusokkal való bombázásnak nincsenek hosszútávú vagy állandó hatásai, a hangok a pulzusok leállítását követően azonnal elmúlnak. A jelentés szerint a technológia aprólékos módosításaival több száz méter távolságból akár kommunikálni is lehet másokkal.

"A jelenség finomhangolható, a képződő hangok és azok erőssége csak a sugárzott RF-energiától függ", olvasható a jelentésben. "Mivel a hallott hang frekvenciája is a pulzus jellegzetességeitől függ, ezért a technológiát lehetséges egészen addig fejleszteni, amikor már beszédként érzékelhető szavak egymásutánját  sugározhatjuk másoknak és ezt csak egyetlen ember hallja a fejében. Egy kísérlet során a számneveket küldték tovább "beszédmodulált" mikrohullámú energiaként és míg ezt az az ember hallotta, aki a tesztben részt vett, a mellé kirakott mikrofonok már nem hallottak semmit."

A jelentés szerint a rövidebb távra küldött jeleket hordozható felszereléssel is meg lehet valósítani, a nagyobb távolságra küldendő hullámokhoz azonban már nagyobb felszerelés szükséges, azonban minden esetben a jelenség "pszichológiailag pusztító erejű". A technológiát elméletileg a túszdrámák esetén is sikerrel vethetik be, bár kritikusan pontos célzás kell ahhoz, hogy a fogvatartottakkal vagy túszokkal beszélni lehessen.

Tárgyalás közben is bevethető az idegfegyver (Oldaltörés)

Egy másik fegyver az agy működését szakítja meg elektromágneses impulzusokkal, bár ez a jelentés írásának idejében is nagyon elméleti állapotban volt. Normális esetben az agyi mechanizmusok egymástól függetlenül, különböző ritmikával dolgoznak, de bizonyos esetekben, ha például fókuszálni kell egy adott feladatra, az agy szinkronizálja a különböző tempóban tüzelő idegsejtek működését. Felfokozott helyezetekben (például fizikai terhelés vagy akár egy hőguta esetén) az agy több területén sülnek el egyszerre a neuronok. Ilyenkor megtörténhet, hogy az agy felmondja a szolgálatot, az idegsejtek pedig kontrollálatlanul kezdenek el tüzelni.

A jelentés szerint nagyfeszültségű, 100 kV/m erősségű elektromágneses impulzusokból egy nanomásodpercnyi tüzelés is elég ahhoz, hogy "félre lehessen sütni" egy ember neuronjait, ennek hatására eszméletvesztés, izomrángás, izomgyengeség, valamint akár több percig tartó görcs is tapasztalható. Ilyen nagyfeszültségű, körülbelül 15 Hz frekvencián működő források már léteznek is manapság.

A harmadikként részletezett, úgynevezett mikrohullámú melegítés lényege az, hogy az emberi test belső hőmérsékletét 41 fok felé emeljük, ilyenkor az emberek emlékezetvesztést és szédülést élhetnek át, valamint enyhébb agressziós tüneteket mutatnak. A jelentés szerint az emberek 42 celsius fokig képesek elviselni a magas testhőmérsékletet, de ez hosszú távon maradandó agykárosodáshoz vagy akár halálhoz is vezethet. A jelentés azt sugallja, hogy ezt a technikát nemcsak tömegek kontrollálására, hanem akár tárgyalások közben is lehet "hasznosítani". Míg a kutatások a halálhoz nem vezető kínzások egyre különlegesebb fajtáira derítenek fényt, a jelentés egy mondatával sem utal arra, hogy a szövegezés után a kísérletek bármely vonalon is tovább folytak volna.