Hírszerzésben is utazik a Google

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
Bari Máriusz

Nemcsak az amerikai kormányszerveknek, hanem a hírszerzőknek is értékesít a Google dokumentok kezelésére és tárolására alkalmas szervereket és programokat, derül ki a CNN tudosításából. A Google hangsúlyozza, a nemzetbiztonsági szektorban felhasznált termékeket nem módosítják.


A Google biztosítja az amerikai hírszerző ügynökségek belső információgyűjtő rendszerét, az Intellipediát. Ezen a hálózaton az ügynökök oszthatják meg egymással értesüléseiket olvasásra és kommentelésre ahelyett, hogy pusztán felhalmoznák azokat. Sean Dennehy, a CIA Intellipediáért felelős fejlesztőfőnöke szerint az elemzők eddig csak egy megosztott meghajtón vagy Word-dokumentumban tárolták az anyagaikat, de már egy olyan platformon dolgozhatnak, ahol az információkat meg is oszthatják egymással - az ügynököket pedig folyamatosan biztatják is erre.

Az Intellipediát a Wikipedia ihlette, annak koncepciójától eltérően viszont csak a CIA, az FBI, az NSA, illetve más nemzetbiztonsági érdekeltségű ügynökség dolgozói használhatják. A rendszerbe jogosultságtól függően három szinten lehet bejelentkezni, ezek a szigorúan titkos, a titkos, valamint a nem titkos, de érzékeny információkat tartalmazó adatokhoz kapcsolódnak. Dennehy szerint eddig 37 ezer ember csatlakozott ehhez a hálózathoz és eddig már 35 ezer, összesen körülbelül 200 ezer oldalra rúgó szócikket írtak.

A Google biztosítja a rendszerhez a szervereket és a keresőszoftvereket is. Az oldalak értékelése (hogy az adott oldalra hány link mutat) itt nem működik, mivel az Intellipedia tűzfal mögött van és kevesen is használják. Ehelyett egy anyag attól fontosabb, minél több extra információt vagy kulcsszót fűznek hozzá. 

Az amerikai kormányszervekkel kötött szerződésekről míg természetesen alig derülnek ki adatok, Mike Bradshaw, a kormányszervi eladásokért felelős sales-osztály főnöke elmondta, az intézmények főként belső dokumentumok tárolására és keresésére alkalmas szervereket és keresőrendszereket vásárolnak, így olyan "mini-Google"-ket hozhatnak létre a belső céges hálókon, amelyeken csak kormányadatok találhatóak.