Gyorsítsunk a winchesterünkön!

Gyorsítsunk a winchesterünkön!

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

A módszer nem túl bonyolult, a program elemzi az adatokat, és azokat, amelyeket gyakrabban...

A módszer nem túl bonyolult, a program elemzi az adatokat, és azokat, amelyeket gyakrabban használunk, áthelyezi a winchesterünk külső részére, mert ott a meghajtó elvileg gyorsabban olvassa a biteket. Az UltimateDefrag kezelőfelülete nem különösebben bonyolult, a lényeg az Options menüpont alatt található, ahol megadhatjuk, hogy a program által felmért gyakrabban használt adatok hány százaléka kerüljön a külső, gyors részre, és hány százaléka az úgynevezett lassabb, archív szektorba.

Megnézhetjük, melyik szektorban mely fájlok találhatók

Ezzel csak egyetlen gond van: nem tudjuk meg pontosan a programtól, hogy a fájljaink mekkora részét használjuk gyakran. Ennek megfelelően lenne érdemes egyáltalán a százalékokon állítani, hiszen ha az adataink nagy részéről van szó, akkor az egész dolognak semmi értelme: mindent nem pakolhatunk a korongok külső részére. Ha – talán épp emiatt – nem vált be a program, van még más lehetőségünk is: kiválaszthatjuk azokat a fájltípusokat, amelyeket gyorsítani szeretnénk, de megadhatunk egész könyvtárakat is. Talán ez e legjobb megoldás, hiszen ha csak az .exe fájlokat gyorsítjuk, attól még nem biztos, hogy bármit is elértünk, amikor a betöltésnél a többi fájl, amelyre támaszkodik, a leglassabban elérhető részben van. A program előnye tehát, hogy ha automata üzemmódban nem voltunk sikeresek, igényeinknek megfelelően könnyen finomhangolhatjuk a rendszert.

Az első lépcsőfok a testre szabáshoz

A csupán 1.7 megás programot időzíthetjük, beállíthatjuk a Windows alapértelmezett töredezettségmentesítőjének, és ha szeretnénk, akkor automatikusan elkezd dolgozni, amikor a képernyőkímélőnk elindul. A kicsit ezoterikusnak tűnő dolog valóban működik – nem véletlenül van hasonló funkció a Vistában és az OSX-ben is – csak ott minden automatikusan, a tudtunk nélkül történik. Mindig nehéz az ilyen programok hatását objektívan mérni, hiszen egy alkalmazás indulásának sebességét ezer tényező befolyásolhatja. Ha azonban a placebo-effektuson túl valós gyorsulást érzünk, az mindig jó jel. Mi, állíthatjuk, érzékeltünk, úgyhogy mindenféleképpen érdemes kipróbálni ezt a programot. A legújabb változatból csak trial verzió van, de az alábbi linkről letölthető egy legális ingyenes verzió is.

Hozzászólások