Ismerőseink nevében támadnak a spam-küldők

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

„Két év múlva elfelejthetjük a spameket!” – jelentette ki 2004-ben Bill Gates. Azóta a két év bőven letelt, a spamkérdés pedig messze nem oldódott meg. Míg 2006-ban a levelek „mindössze” 56 százaléka volt csak spam, ma ez az arány 80 százalék. A módszerek egyre kifinomultabbá válnak, s ma már az sem kizárt, hogy az ismerősünktől kapott levél valójában csak egy spammer ügyes trükkje.

A Symantec júliusi spamjelentéséből kiderül, hogy a nyár első hónapjában hihetetlenül alattomos spam kezdte meg pályafutását: a megfertőzött számítógépen egy program feltöri a felhasználó e-mail fiókját és segélyüzenentet küld mindenkinek, aki a címjegyzékben szerepel. Az e-mailben – melynek végén ott szerepel ismerősünk megszokott aláírása is – rövid történetet olvashatunk, melynek lényege az, hogy a levél küldője bajba került, csak internetkapcsolata van és sürgősen pénzre lenne szüksége.

A múlt hónapban a fenti módszeren kívül több végtelenül leegyszerűsített e-mailcím-gyűjtési próbálkozást is észleltek: „Akarsz vásárolni gyógyszereket, dobozos szoftvereket vagy pornócuccokat?” – szól a levél tárgya. Aki válaszol rá, máris tagja lehet a spammer címlistájának.

Régebben a japán felnőtt társkereső oldalakat népszerűsítő spamekben, egy hivatkozást találtunk a hirdetni kívánt oldalra. Mostanság más módszer jött divatba: arra kérik az olvasót, hogy az egyik keresőbe írjon be meghatározott kulcsszavakat és a lakóhelyének nevét. A keresés után az első találat persze a támogatott oldalra mutat.

A Kínát sújtó földrengés apróján is igykezenek a spammerek elterjeszteni egy vírust. A levél tárgyába hírek főcímeit írják be (pl: A legsúlyosabb csapás Kínában) azzal a reménnyel, hogy így a felhasználók megnyitják a küldeményeket. Innen már csak egy kattintás és meg is fertőződött a számítógép.

Szintén múlt hónapban jelent meg egy olyan spam, amely egy, a Pekingi Olimpiával kapcsolatos nyereményjátékban való részvételre csábít. A cél ebben az esetben is a személyes adataink kicsalása.

A mobil eszközöket célzó spamek létezése nem újdonság, újabban viszont gombamód szaporodnak, különösen azokban az országokban, amelyekben az emberek előszeretettel használják ezen eszközeiket e-mailezésre.
Ahogy a spam-szűrő programok finomodnak, úgy válnak egyre szerteágazóbbá a spamküldési technikák is: a legújabb trend szerint a spammerek a spam tárgyába álhíreket írnak, hátha úgy sikerül megnövelniük a megnyitás valószínűségét.

A jelentés szerint a következő kategóriákba tartozó spamek fordultak elő leggyakrabban júliusban. Az összes elküldött kéretlen reklámlevél 22 százaléka általános termékeket vagy szolgáltatásokat hirdet. A második leggyakoribb (19 százalék) a pénzügyi spam, amely pénzügyi „lehetőségekre”, befektetésekre hívja fel a figyelmet. Az internetes vásárlást és számítógéphez köthető szolgáltatásokat hirdető spamek aránya pedig 18 százalék volt