A zsírtól fogyhatunk is, állítják a Harvard kutatói

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Fogyhatunk a zsírtól, állítja amerikai kutatók egy csoportja a Nature magazinban. Szerintük alapvetően rossz az elképzelés, ami szerint a zsírszövet a hőszigetelést és némi extra energiát leszámítva nem előnyös a szervezetben. Azt ugyanis kevesen tudják, hogy a zsírszövetnek két típusa van: a fehér és a barna.


A diétázók a fehér zsírtól rettegnek, kevesen tudnak azonban az anyag barna változatáról. A barna zsír tele van mitkondriumokkal, a test energiagyártó sejtjeivel és elégeti a szervezet kalóriáit csak azért, hogy hőt tudjon generálni. A Harvard Medical School kutatói két genetikai kapcsoló átállításával demonstrálták, hogy a szervezet izommá alakuló sejtjeit könnyen át lehet alakítani barna zsírrá - amelyből rengeteg van az újszülöttekben, de a felnőtt szervezetekben már csak nyomokban lelhető fel.

Ezzel a módszerrel a teljes szervezet energia-anyagcseréjét megváltoztathatnák, nyilatkozta Bruce Spiegelman, a Harvard kutatást végző sejtbiológusa. Az egerek zsírszöveteinek vizsgálata során a kutatók felfigyeltek arra, hogy egyes izomprekurzorsejtek barna zsírrá alakulnak át, ez a folyamat pedig akkor állt meg, amikor inaktiválták az állatokban a BMP7 nevű gént. A PRDM16 gén aktiválása ezzel szemben beindítja a szervezetben a barna zsír kialakítását, sőt, ha ezt a gént hozzáadjuk a fehér zsírszövethez, az barnává alakul. Az így kialakult zsírszövet segíthet a szervezetben elégetni a kalóriákat, ha pedig a módszer az emberekre is átvihető, akkor új, működő módozatot alakíthatunk ki a vékonyság megtartására.

Spiegelman szerint a szóban forgó izomsejtek regenerálódnak, így ha egy párat barna zsírrá alakítanak, attól még nem fogunk kellemetlenségeket tapasztalni a szervezetben. Ugyanakkor attól, hogy az egerekben működik ez a módszer, hosszú időnek kell eltelnie, míg az emberi szervezetben biztosan tudjuk majd alkalmazni ezt a megoldást.