Valóban gyors dokumentum- és programelérés XP-hez és Vistához

Valóban gyors dokumentum- és programelérés XP-hez és Vistához

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
techline.hu

Korábban bemutattunk már számos megoldást arra, miként ültethetjük...

Korábban bemutattunk már számos megoldást arra, miként ültethetjük át az OS X Dock-ját a Windowsba, hogy a segítségével gyorsabban érjük el kedvenc alkalmazásainkat, fontos dokumentumainkat.
A Dock, bár kényelmes megoldás, korlátozott számú program, dokumentum vagy weboldal elérésében tud csak segíteni.
A Vista Start menüjének remek tulajdonsága, hogy ha elkezdjük beírni egy alkalmazás vagy dokumentum nevét, egy szűrt listát ad a beírt kifejezéseknek megfelelően, s ha ebben a listában megtaláljuk, amit kerestünk, egyetlen kattintással el is indíthatjuk.
Sajnos ez a megoldás nem minden esetben vezet azonnali és megfelelő eredményhez. Ezt látva a Microsoft Office Labs-nál, nekiláttak fejleszteni Speed Launch elnevezésű kis alkalmazást, amelynek a segítségével villámgyorsan indíthatunk alkalmazásokat, illetve érhetünk el dokumentumokat vagy weblapokat. Kicsit - nagyon - hasonlít a korábban már bemutatott Launchy nevű alkalmazáshoz, mégis más.

Egyetlen szóval akár több alkalmazást is indíthatunk egyszerre

Pillanatok alatt konfigurálható, bővíthető
A Speed Launch egyik legjobb tulajdonsága, hogy az általa elért programok és fájlok listájának bővítése szinte gyerekjáték.
Telepítés után egy kis céltáblát fogunk látni a képernyőn, erre hajigálhatjuk rá a fogd és dobd módszerrel a gyors elindításra szánt programok ikonjait (akár a Start menüből), a dokumentumokat, weboldalak címeit a böngészőből. Minden egyes felvett elemnek kell adnunk egy kulcsszót: ha például felvettük a Photoshopot, kulcsszónak megadhatjuk mondjuk a ps-t. Egy kulcsszót egyébként több elemhez is hozzárendelhetünk. Ha például a „munka” szót hozzárendeljük a Wordhöz, az Excelhez, az Outlookhoz, a Dokumentumok mappához és mondjuk a Techline.hu és a hvg.hu oldalakhoz, akkor ha legközelebb megnyomjuk a Windows + C kombinációt (ezzel lehet előhívni a Speed Launcher ablakát), és elkezdjük begépelni, hogy „munka”, majd nyomunk egy Enter billentyűt, a program elindítja a Wordöt, az Excelt és az Outlookot, megnyitja az Intézőben a Dokumentumok mappát és az alapértelmezett böngészőben a techline.hu és a hvg.hu oldalakat. De ugyanígy hozzárendelhetjük mondjuk kedvenc képletöltő oldalainkat a „képletöltés” kulcsszóhoz, s legközelebb már elegendő egy Windows + C, majd a „képletöltés” szó begépelése, és máris automatikusan megnyílnak a böngészőben kedvenc képletöltős weblapjaink. A szavakat persze általában nem kell végiggépelnünk, a program igyekszik beazonosítani, mire gondolunk a felvett kulcsszavak közül, és folyamatosan kiegészíti a beírt szót. Ha a megfelelőt látjuk, már nyomhatjuk is az Entert.
A felvett elemeket utólag bármikor szerkeszthetjük, bővíthetjük vagy éppen törölhetjük.
Persze nem kötelező egy kulcsszóval egyszerre több dolgot elindítani, de tulajdonképpen ilyen esetekben használhatjuk ki leginkább a program lehetőségeit.

A programocska ingyenes, használatához egy Vistára vagy Windows XP-re, illetve a Microsoft .NET Framework 3-ra lesz szükségünk (telepítés előtt ellenőrzi ennek meglétét és felajánlja a letöltést, ha szükséges).
Az persze szubjektív megítélés kérdése, hogy egyszerűbb-e begépelni egy-egy kulcsszót, mint előkutatni egy program vagy mappa ikonját, esetleg egy weblap könyvjelzőjét a megfelelő helyről. Egy próbát azonban mindenképpen megér, legalábbis ha nem rettenünk vissza a .NET keretrendszer telepítésétől.


Hozzászólások