Pillantson be távolról az otthonába!

Pillantson be távolról az otthonába!

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
techline.hu

A D-Link DSC-2121 internetkamerájával hoztuk létre távolról...

A D-Link DSC-2121 internetkamerájával hoztuk létre távolról, webböngészőn  keresztül is vezérelhető videós megfigyelő rendszert.
A kamerát, állványának és antennájának összeállítása után, elektromos hálózathoz és internethez kell csatlakoztatni. Ez utóbbit megtehetjük vezetékes vagy WiFi kapcsolaton keresztül. Az első beállításhoz vezetékkel kell a routerhez csatlakoztatni. A kamerával több dolgunk nincs is, egy kis idő elteltével a lencse alatti zöld LED jelzi, hogy sikerült csatlakoznia a hálózathoz.

Vezeték nélkül küldi a videoképet

Ezután indítsuk el a hálózat valamelyik számítógépén a D-Link Setup Wizard programot. Ez automatikusan megtalálja a beépített, önálló webszerverrel rendelkező kamerát, és innen megtudhatjuk, milyen címen fogjuk majd webböngészőből elérni a kamerát, illetve az abban működő webszervert.
Ezt címet a böngészőbe beírva  több képernyőn keresztül beállíthatjuk, illetve megváltoztathatjuk a paramétereket. Első belépéskor az „admin” felhasználónevet használhatjuk, és utána megadhatunk további felhasználókat és jelszavakat is. Ez azért fontos, mert így csak azok tudják majd elérni a kamera képét, akik jogosultak rá.  Ezen kívül itt adhatjuk meg többek között, ha a későbbiekben WiFi-n keresztül szeretnénk használni a kamerát és azt, hogy milyen felbontású videót akarunk közvetíteni (640x480, 1024x768, 1280x1024).

Interneten keresztül nézhetjük a videoképet, és módosíthatjuk a beállításokat

Példákban arra használtuk a kamerát, hogy távolról, például munkahelyünkről vagy egy külföldi utunk alatt is rá tudjunk pillantani a lakásunk előtt parkoló autónkra. Ehhez már csak annyit kell tenni, hogy feljegyezzük valahova azt a webcímet, ami a kamera élő videóképére mutat. Az élő videó, a felbontástól függően, másodpercenként 5-30 kockát tartalmazhat. A webes felületen még arra is van lehetőség, hogy ránagyítsunk az 1,3 Mpixeles videokép egyes részeire, igaz, ez csak digitális nagyítás.
Tovább növelhetjük a rendszer biztonsági kamera jellegét azzal, hogy bekapcsoljuk a videorögzítést. Az így keletkező fájlt tárolhatjuk a helyi hálózat valamelyik számítógépén vagy médiaszerverén, de akár a kamerába helyezhető memóriakártyán is.

Több kamerával komoly biztonsági rendszert építhetünk ki

És ha még ez sem lenne elég, a videoképen kijelölhetünk területeket a mozgásérzékeléshez. Ha ezeken a részeken a megadott százalékos értéknél nagyobb változást érzékel a program, akkor riasztást tud küldeni az előre beállított e-mailcímre. 
A kamerához tartozik egy D-ViewCam nevű program, amellyel egyszerre 16 kamerát lehet kezelni. Az általuk közvetített képeket egy központi tárolóhelyen lehet rögzíteni, és  automatikusan vagy kézzel lehet váltogatni, hogy melyiket szeretnénk látni.  
A remek biztonsági rendszerként is használható készüléket talán még úgy lehetne tökéletesíteni, ha az áramellátásához nem lenne szükség elektromos hálózatra. Például egy napelem/akkumulátor megoldással akár extrém helyekre is lehetne telepíteni egy ilyen valóban teljesen vezeték nélküli változatot.

A webes kezelőfelület, a videokép nagyítása és teljes képernyős változata, valamint a mozgásérzékelésnél figyelembe vett terület kijelölését videón is bemutatjuk.

Hozzászólások