A környezetszennyezéssel nő a születési rendellenességek száma Kínában

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

A környezetszennyezés jelentősen hozzájárul ahhoz, hogy Kínában minden 30 másodpercben születik gyermek valamilyen rendellenességgel - közölte Csiang Fan, a kínai állami népesség- és családtervezési iroda helyettes vezetője.

Az ázsiai országban a születési rendellenességekkel világra jövő csecsemők száma 2001-óta több mint 40 százalékkal emelkedett, és a jelenség már az újszülöttek 6 százalékát érinti a kínai statisztikai adatok alapján.

Egy 2007-ben nyilvánosságra hozott jelentés szerint míg 2001-ben minden 10 ezer szülésre átlagosan 104,9 születési rendellenesség jutott, addig 2006-ban már 145,5. Ez azt jelenti, hogy a probléma szinte minden tizedik kínai családot közvetlenül érinti, és az államnak évente több száz milliárd jüan többletkiadást jelent.

A szakemberek úgy vélik, a Kínában születő évi 20 millió csecsemőből 0,8-1,2 millió újszülött valamilyen születési deformitással jön világra, közülük 300 ezernél szemmel látható a fogyatékosság.

A rendellenességgel világra jött csecsemőknek csak 20-30 százalékát lehet meggyógyítani vagy kezelni, 40 százalékuk egész életében a fogyatékossággal kénytelen élni, amíg a fennmaradó 30-40 százalék nem sokkal a születés után meghal.

A korábbi kutatási eredmények is sejteni vélték, hogy a születési rendellenességek a földrajzi környezettel, a gazdaság fejlettségével, az oktatás színvonalával, valamint az egészségügyi ellátással függnek össze - mondta An Huan-hsziao, az észak-kínai Sanhszi tartomány családtervezési hivatalának vezetője. Hozzátette, hogy a születési rendellenességi statisztikát a jelentős szénbányászattal rendelkező Sanhszi tartomány vezeti.

A hegyvidéken lakó emberek a déli, alföldi területeken élőkhöz viszonyítva sokkal sebezhetőbbek, és a tartomány nyolc legjelentősebb szénbányájához közel élők között is sokkal magasabb a születési rendellenességgel születők aránya, mint a régió más területein élők között.

A több éve ismert probléma a hatóságokat arra ösztönzi, hogy egy hathatós megelőzési tervet dolgozzanak ki - hangsúlyozta Csiang Fan, hozzátéve, hogy 2007-től a terhességek több mint felének válik javára a családtervezési iroda tudományos tanácsadása. A születési rendellenességek gyakoriságának szempontjából legsúlyosabban érintett 8 tartományban a leendő anyákat ingyenes terhességelőtti vizsgálatokkal segítik.