Így cserélheti le a Képek és a Zene mappát az XP Start menüjében

Így cserélheti le a Képek és a Zene mappát az XP Start menüjében

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

A Windows Képek és Zene mappáit érdemes használni, hiszen így...

A Windows Képek és Zene mappáit érdemes használni, hiszen így átláthatóbbá tehetjük gépünk tartalmát, és mivel kiemelt ikonok jelzik a rendszerben ezeket a mappákat, a beazonosításuk is könnyebb a sok egyforma, sárga mappa között.

Ha inkább más mappákat érnénk el innen, semmi akadálya!

Ettől függetlenül a Start menüben elfoglalt helyüket sokan szívesen átadnák más, számukra fontosabb mappáknak, ám erre a Windows alapból nem ad lehetőséget.
Aki azonban nem riad vissza egy kis Registry módosítástól, az két bejegyzés megváltoztatásával olyan mappát tesz a helyükre, amilyet szeretne.

A Registry-t kell szerkesztenünk

A Képek mappa Start menüs bejegyzésének lecseréléséhez indítsuk el a Start menü / Futtatás menüpontban a regedit.exe programot.
A Registry szerkesztőben keressük meg a
HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\Shell Folders\My Pictures
bejegyzést, és duplán rákattintva írjuk át az Érték: mező tartalmát az általunk megnyitni kívánt mappa elérési útjára (például C:\Documents and Settings\«felhasználó»\Dokumentumok\Fontos doksik, ahol a «felhasználó» helyett értelemszerűen a mi felhasználónevünknek kell állnia, de persze megadhatunk bármilyen más mappát is, mondjuk a C:\Fontos mappát).

Mostantól a Fontos doksik almappát érjük majd el a Start menüből

Ezután ugyanezt el kell játszanunk a
HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\User Shell Folders\My Pictures
bejegyzésnél is.

Ha a Zene mappát cserélnénk le, az eljárás azonos, csak a
HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\Shell Folders\My Music
és
HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\User Shell Folders\My Music
bejegyzésekhez kell beírnunk a kérdéses mappa elérési útját. Ha valamelyik bejegyzés esetleg nem létezik, akkor létrehozhatjuk azt egy jobb egérkattintás után, az Új/Karakterlánc lehetőséget választva.

Új bejegyzés létrehozása, ha szükséges

Ha mindezzel megvagyunk, egy újraindítás vagy egy kijelentkezés és egy újbóli bejelentkezés után már használatba is vehetjük Start menünk két lecserélt menüpontját.

Így a számunkra fontos mappákat látjuk a Start menüben

Felhívjuk a figyelmet, hogy a Registry módosítása kényes dolog, ha valamit elrontunk, a rendszert is működésképtelenné tehetjük, így az eljárást elsősorban azoknak ajánljuk, akik tisztában vannak a Rendszerleíróadatbázis-szerkesztő (regedit.exe) használatával.

Hozzászólások