Tovább nőtt a kémprogramok száma, megmozdult a Conficker is

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Panda legújabb, első negyedéves jelentése alapján kijelenthető: a trójai programok és a kémprogramok diadalmenete továbbra is töretlen.

A 2009 első negyedévi jelentés alapján a januártól márciusig terjedő időszakban trójai programok uralták a „terepet”: minden új malware (rosszindulatú program) 73 százalékát tették ki. Szembetűnő a spyware (kémprogramok) előretörése is: a tavalyi hasonló időszakhoz 2,5 százalékos növekedési rátájához képest az idei érték 13 százalék.

"A korábban már többször emlegetett trend továbbra is töretlen" – mondta Sándor Zsolt, a Panda Security magyarországi igazgatója. "A kémprogramok gyors ütemben terjednek; jó példa erre a Virtumonde nevű spyware, ami minden más programnál gyorsabban terjedt idén.

A legtöbb fertőzésért egyértelműen a trójai programok felelősek. Az adware-ek együttesen a második helyet szerezték meg, ami azt jelenti, hogy a pénzügyi motivációjú rosszindulatú programok a fertőzések jóval több, mint felét teszik ki. A legtöbb aktív fertőzéssel „büszkélkedő” ország Tajvan, de Brazília és Törökország sem marad le sokkal.  

Conficker: a legnagyobb fenyegetés 2009-ben

Habár először 2008-ban tűnt fel, a 2009-es év legnagyobb fenyegetésének bizonyult a Conficker, amely sok fejtörést okozott a biztonságtechnikai cégeknek. Sok találgatás keringett az állítólagos, április 1-jei aktiválódással és a további fertőzésekkel kapcsolatban, de a Conficker egyelőre nem okoz nagyobb fejtörést. A hup.hu értesülései szerint a várt dátumnál nagyjából egy héttel később azonban megmozdult a hálózat, amelynek fertőzött gépei új adatokat próbálnak letölteni. A Trend Micro antivírus cég WORM DOWNAD.E névvel jelölte az új kártevőt