Készítsünk saját egérkurzort a Windows XP-hez

Készítsünk saját egérkurzort a Windows XP-hez

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Persze aki nem szeretne szöszmötölni a rajzolással, az letölthet rengeteg...

Persze aki nem szeretne szöszmötölni a rajzolással, az letölthet rengeteg egérkurzort az internetről, sőt akár rendkívül látványos animált mutatóra is cserélheti a rendszer saját kínálatát, egy korábban ismertetett ingyenes alkalmazás segítségével.
Ám aki igazán a sajátjának szeretné érezni a rendszert, és nem riad meg egy kis kihívástól, az bizony megrajzolhatja a saját egérmutatóját.
Elsőként töltsük le az IconArt elnevezésű szoftvert, amely otthoni felhasználásra ingyenes.

Telepítés után már rajzolhatjuk is benne az általunk megálmodott egérkurzort. Ehhez meglehetősen alap eszköztárat kapunk, de a célnak megfelel. Ami a rajzpadon a maszk (Mask) színe, az a „valóságban” átlátszó lesz, és természetesen használhatunk több színt is, nem csak a feketét a kurzor megrajzolásához.
Ha végeztünk, még egy lényeges jellemzőt meg kell adnunk, mégpedig a kurzor HotSpot pontját. Ez az a rész, amely egy kattintás esetén megjelöli a kattintás pontos helyét, vagyis az egérkurzor tulajdonképpen erre a pontra „mutat”. Ezt a HotSpot résznél látható nyílra kattintva adhatjuk meg.
Ha ez is megvan, már csak el kell mentenünk művünket a File / Save as Cursor menüpontban .cur fájlként.
Ezután navigáljunk el a Vezérlőpult / Egér részhez és a megjelenő ablakban válasszuk a Mutatók fület.

Itt első lépésnek érdemes elmenteni az éppen aktív beállításokat a Mentés másként... gombra kattintva, mondjuk Saját egérmutatók néven. Az így létrehozott séma lesz a mi saját összeállításunk. Kattintsunk a lecserélni kívánt kurzorra a listában (például Normál kijelölés), majd a Tallózás... gombra. Válasszuk ki frissen megrajzolt kurzor fájlunkat, és lássunk csodát, immár saját egérkurzorunk van a Windowsban. Ha szeretnénk, minden egyes rendszerfunkcióhoz készíthetünk saját kurzort, sőt akár animált kurzort is.
Utóbbinál az IconArt Icon / Insert Frame After Current menüpontját választva tudunk további képkockákat adni az animációhoz, majd egyenként megrajzolni minden fázist.
Nem feltétlenül egyszerű, és pláne nem gyors módja ez a kurzorcserének (legalábbis ahhoz képest, mintha kész kurzorokat töltenénk le az internetről), de a végeredmény mégiscsak egy teljesen saját összeállítás lesz.

Hozzászólások