Uránport fújt a homokvihar Ausztráliában?

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
BBC

Környezetvédők komolyan aggódnak amiatt, hogy az Ausztrália keleti felén átsüvítő homokviharok radioaktív részecskéket tartalmaztak.

Komoly aggodalomra ad okot környezetvédők szerint, hogy a közép-ausztráliai uránbányákból a homokvihar radioaktív részecskéket fúj a partok felé. Tudósok ezzel szemben úgy vélik, a múlt héten Sydney-n és Brisbane-en átsöprő, hetven éve nem tapasztalt erősségű homokviharok nyomán nincs komoly ok pánikra.

A tájat vöröses színűre festő homokvihar – melyről a hvg.hu képriportot is közölt – komolyabb egészségügyi problémákat okozott az asztmában és egyéb légúti megbetegedésekben szenvedőknek és szívproblémákkal küzdőknek, ezeket azonban a tudósok szerint a szélbe került homok, és nem a radioaktív részecskék okozták a kontinens sűrűn lakott területein.

David Bradbury, környezetvédelmi aktivista és filmes szerint azonban a száraz fémes ízű üledéket repítő viharok sok millió ausztrál egészségét veszélyeztethetik. Hozzátette, a kontinensen végigseprő homokviharok a Dél-Ausztráliában működő uránbányákból rádióaktív salakot teríthettek szét a keleti parti nagyvárosok felett.

© AP


„Mivel a viharok eredetét Woomera környékére teszik – melyek közvetlen szomszédságában működik a Roxby Downs-i Olympic Dam bánya – több millió ausztrál kaphatta arcába a radioaktív szemcsékkel szennyezett szeleket” – mondta Bradbury a BBC-nek adott nyilatkozatában.

A bányavállalatok mindeközben kitartanak álláspontjuk mellett, hogy a porszintet folyamatosan ellenőrzik, és az vezető környezetvédelmi toxikológusok szerint sem veszélyezteti az emberi egészséget.

Barry Noller, a Queenslandi Egyetem szakértője szerint a bányák porából származó részecskék nagy része egyszerűen túl nehéz ahhoz, hogy a szél magával repíthesse nagyobb távolságra.

„Egy nagy homokviharban a szálló por nem egy-egy elszigetelt területről érkezik, hanem folyamatosan keveredik a szél által felkapott porszemcsékkel, így folyamatosan változó összetevőjű homok-por keverékként száll a levegőben” – mondta Noller.