Európa legjelentősebb dinoszaurusznyomait fedezték fel

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Európában korábban soha nem látott méretű dinoszaurusznyomokat fedeztek fel a franciaországi Jura helységben.

A Le Progres című francia regionális napilap keddi száma szerint a Lyontól száz kilométerre található Plagne településen talált "gigantikus" nyomokat az Országos Tudományos Kutatóközpont (CNRS) két szakembere annyira kivételesnek találta, hogy az intézmény csütörtökön hivatalosan is bejelenti: Európa legjelentősebb dinoszaurusznyomait fedezték fel.

Az első nyomot tavasszal amatőr geológusok véletlenül vették észre. Néhány nappal később lyoni kutatók megvizsgálták a területet, és több, óriási méretű nyomot találtak egy néhány hektáros területen. A szondákkal elvégzett vizsgálatok szerint a nyomok a 150 millió évvel ezelőtt élt növényevő, hosszúnyakú és -farkú óriáshüllőktől származnak, amelyek a "klasszikus és kedves" dinoszauruszok, a diplodocusok családjába tartoztak.    

A felfedezés megerősíti azt a feltételezést, hogy a Jura helyén valamikor lagúnákkal teli tengerpart húzódott. A viszonylag sekély tenger mentén élhettek a dinoszauruszcsapatok, amelyek a mocsaras talajban hagyták nyomaikat.