Tisztítja a nagyvárosok levegőjét a jövő autóbusza

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Egy új koncepció szerint a városi tömegközlekedés eszközei lehetnének egyben a környezet védelmét szolgáló szerkezetek is. Koreai mérnökök megálmodták a speciális szűrőrendszerrel felszerelt járművet.

A Designboom weboldalnak nyilatkozó Gun-woong Kim és Su-ji Kim szerint az elektromos és egyéb környezetbarát járművek csökkentik ugyan a nagyvárosok levegőjében található egészségkárosító anyagok mennyiségét, de ettől függetlenül számos további forrás terheli a levegőt és a városlakók szervezetét.

A PURES nevű koncepcióbusz ideális eszköz lehet az egészségesebb környezetért folytatott harcban. Az elektromos motorral szerelt jármű tetejét napelem-panelek borítják, a karosszériát pedig úgy alakították ki, hogy az orránál több légbeömlőn keresztül áramló levegőt megszűri, s a káros anyagoktól mentesen bocsátja ki hátul. A szűrőrendszert a napkollektorok által gyűjtött energiával üzemeltetik.

A jármű orrán látható lyukak a szűrőrendszer légbeömlői
© designboom.com

A busz világítótesteiben környezetbarát LED-égőket használnak, nagyméretű ajtaját pedig középen helyezték el, hogy megkönnyítsék a sok csomaggal közlekedő utasok dolgát a fel-, és leszállásnál, ezért például a repülőtéri közlekedésben nyújthat hatékony segítséget. A hatalmas üvegfelületeknek köszönhetően a PURES busz akár városnézéshez is ideális lehet. Egyelőre nincs róla információ, hogy a jármű sorozatgyártásba kerülne, de ismerve az ázsiai ország technológiai fejlettségét, nem lenne meglepő, ha egy-két éven belül már ilyen buszok közlekednének a dél-koreai repülőtereken.