„Hagyjuk itt a bolygót, vagy nézzünk szembe a kipusztulással!”

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A baljóslatú felszólítás a fizikus Stephen Hawkingtól származik, aki szerint az emberiségnek legfeljebb 1-2 évszázad áll a rendelkezésére, hogy kitalálja, hogyan hódíthatja meg a világűrt.

Az MSNBC Cosmic Log nevű blogja idézi a tudóst, aki már korábban is többször kifejtette, hogy mennyire fontosnak tartja az űrkutatás fejlesztését. A kutató hangsúlyozta, nem gondlja komolyan, hogy fel kellene adni a bolygót, csupán veszélyesnek tartja, hogy jelenleg az emberi faj egyede egyetlen bolygón él.

„Ha mi vagyunk az egyetlen intelligens faj a galaxisban, biztosítanunk kell a túlélésünket” – idézi az MSNBC a tolószékhez kötött tudóst. „Azonban jelenleg a történelmünknek egy egyre veszélyesebb időszaka kezdődik el. Fokozatosan növekszik a népesség, illetve a véges erőforrások kihasználása a Földön. Emellett egyre jobban fejlődik a technológiánk, amelynek segítségével a környezetet pozitív és negatív módon is változtathatjuk. Már az is elég nehéz feladat lesz, hogy elkerüljük a katasztrófát a következő évszázadban, nem beszélve az azt követő ezer, vagy egymillió évről. A hosszútávú túlélésünk szempontjából az egyetlen megoldás, ha felhagyunk azzal, hogy csak befelé figyeljünk és megkezdjük a terjeszkedést a világűrbe. Az elmúlt száz év során rendkívüli fejlődésen mentünk keresztül, azonban, ha a következő évszázadot át akarjuk vészelni, a jövőnk az űrben van. Ezért támogatom az emberekkel végrehajtott űrrepülések fejlesztését.”

Stephen Hawkingot a világ egyik legintelligensebb emberének tartják
©

Hawking szerint, „ha a következő kétszáz év során el tudjuk kerülni a globális katasztrófát, az emberi faj megmenekülhet, mivel addigra kijutunk a világűrbe”.

A kutató szerint két fő kategóriába sorolhatóak a ránk leselkedő veszélyek. Egyrészt az olyan katasztrófák, amelyeket az emberiség saját maga idézhet elő: biológiai, vagy nukleáris támadások, illetve olyan, ember okozta klímaváltozás, amelynek hirtelen hatásaihoz képtelenek leszünk alkalmazkodni. A másik kategóriába olyan események tartoznak, amelyekre nincsen közvetlen ráhatásunk: például a Föld és egy óriási aszteroida ütközése, egy úgynevezett szupervulkán kitörése, illetve egy olyan új vírus megjelenése, amellyel nem tudjuk felvenni a harcot.

Hawking szerint rendkívül fontos, hogy az első kategóriába tartozó események ellen tegyen valamit az emberiség, mivel azonban a második csoport katasztrófáira nehéz, vagy lehetetlen felkészülni, a tudós a túlélés esélyét abban látja, ha sikerül legalább még egy bolygót meghódítania az emberiségnek.

Hawking meglátását osztja Elon Musk, a SpaceX program alapítója is, akinek, saját bevallása szerint legfőbb célja, hogy űrutazó civilizációvá változtassa az emberiséget. A szakemberek nagy része a Marsot tartja az első lépcsőben meghódításra váró bolygónak, azonban hosszú távon az emberiségnek mindenképpen távolabbra kell eljutnia, mielőtt a Nap vörös óriássá változna és felperzselné az útjába kerülő bolygókat. Ehhez azonban új típusú űrutazási módszerekre lesz szükség. Hawking szerint a három legvalószínűbb módszer a féreglyukak felfedezése, a fekete lyukak közelebbi megismerése, illetve az úgynevezett szupergyorsulás, amelynek segítségével valósággá válhat a fény sebességével – vagy ahhoz közel – történő utazás. A fizikus az idegen civilizációkkal való kapcsolatfelvételt sem tartja kizártnak, ám igyekszik figyelmeztetni rá, hogy az emberiség alaposan fontolja meg, milyen csillagközi lényekkel teremt kapcsolatot  a jövőben. 

Hozzászólások