Idő előtt szivárgott ki a wifi káros hatásairól szóló tanulmány

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Egy holland egyetemen végzett kutatásról szóló hír jelent meg a tegnapi nap során az interneten: eszerint a vezeték nélküli internetelérést lehetővé tévő wifi-állomások károsítják, sőt, akár el is pusztíthatják a fákat. Megkerestük az egyik kutatót, aki magyarázatot adott az értesülésre.

November 19-én került fel a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság holland megfelelőjének, a Holland Rádiókommunikációs Ügynökségnek (Antennebureau) a honlapjára a hír, amely a wifi-állomások fákra gyakorolt hatásáról szóló tanulmánnyal kapcsolatos „első benyomásokat” közli. A kutatás a Wageningen Egyetemen folyik, a Hollandia nyugati részén fekvő Alphen aan den Rijn városka megbízásából. Miután a város weboldalán is megjelent, a hírt rövidesen átvették a nemzetközi honlapok, blogok is.

A tanulmány szerint a wifi-állomások sugárzása negatív hatással lehet a közelükben lévő növények egészségére. Az egyetem kutatói a virágos kőrisfák (fraxinus ornus) levelein vették észre, hogy az elmúlt években „repedések, dudorok, elszíneződések és a szövethalál egyéb formái” jelentek meg rajtuk. Annak érdekében, hogy megállapítsák, valóban a vezeték nélküli hálózatok okozzák-e az elváltozást, a kutatók három hónapon keresztül figyelték meg az ismert wifi-állomások közelében lévő fák leveleit.

Elszáradnak a fák a vezeték nélküli szélessávtól? Legkésőbb februárban megtudjuk
©

Ez alatt az idő alatt a 100 milliwatt teljesítményű, 2412-2472 megahertzen sugárzó adók 50-300 centiméteres körzetében lévő fák levelein „fémes elszíneződés jelent meg, aminek eredményeként a levelek sejtjeinek felső rétege eltűnt. A levelek ezután részben vagy egészben kiszáradtak és elhaltak”. A kutatók emellett azt találták, hogy a wifi-pontok közelébe ültetett kukoricanövények lassabban nőttek és később indultak virágzásnak, mint a sugárzástól távolabb lévő társaik.

A meglepő eredményekkel kapcsolatban általunk megkérdezett szakértő „komolytalannak” nevezte a kutatási anyagot, amelyben semmilyen hivatalos publikációt nem tüntettek fel. A Wageningen Egyetem növényi sejtbiológia tanszékén sikerült utolérnünk a kutatásban résztvevő André van Lammerent, aki segített megmagyarázni az eddigi értesüléseket.

„Nem hivatalos publikáció került ki a világhálóra, a tanulmány még nem készült el teljesen, ezért egyelőre nem is szeretnénk bővebben kommentálni a megjelent híreket” – válaszolta a holland kutató a hvg.hu kérdésére. „Ha minden jól megy, még az idei év során befejeződik a kutatás, utána részletesen beszámolunk a felfedezésről.”

Annyi kiderült az Antennebureau híradásából is, hogy a kutatók további vizsgálatok során szeretnék igazolni vagy cáfolni, hogy a jelenség hosszabb távon is jelentkezik-e, illetve, hogy ezt mennyire befolyásolja a távolság a wifi-állomásoktól. A holland közlemény szerint a részletes tanulmányt egy 2011 februárjában megrendezett tudományos konferencián hozzák nyilvánosságra.

A kutatók igyekeztek felhívni a figyelmet, hogy nagyon kezdetleges kutatási eredményekről van szó, amelyek elégségesek ahhoz, hogy további vizsgálatokat kezdeményezzenek, de távolról sem megfelelőek ahhoz, hogy ki lehessen jelenteni: a wifi káros a fák számára.

Hozzászólások