Mégis csak káros a mobiltelefonálás

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

A WHO most kiadott jelentésében a mobiltelefonokat abba a kockázati csoportba sorolta, ahol olyan rákkeltő anyagok...

A WHO most kiadott jelentésében a mobiltelefonokat abba a kockázati csoportba sorolta, ahol olyan rákkeltő anyagok foglalnak helyet, mint az ólom, a kipufogógázok vagy például a kloroform.

14 ország 31 tudósa vett részt a kutatásban, amely a mobiltelefonok biztonságát vizsgálta. Sajnos a csoport elegendő bizonyítékot talált arra, hogy a kedvenc hordozható kommunikációs eszközünk által kibocsátott nem ionizáló sugárzás rákkeltő lehet: elsősorban az agydaganatok egyik fajtái, a gliomák, illetve a hallóideg-daganatok jöhetnek szóba. Más típusú rákos megbetegedésekre nem találtak bizonyítékot, viszont azzal is riogatnak, hogy a sok telefonálás a kognitív funkciókra (memória, beszéd, észlelés) is hatással lehet.

Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség viszont nagyon is komolyan veszi a WHO-tanulmányt, és a mobilozást éppolyan veszélyesnek ítéli, mint például a dohányzást, és azért az is elgondolkodtató, hogy a Pittsburghi egyetem rákkutató intézete is felhívta dolgozói figyelmét, hogy korlátozzák a mobilhasználatot.

A leginkább veszélyeztetőbbek persze a gyerekek, hiszen a csontjaik még vékonyabbak, és a sugárzás mélyebbre hatolhat a fejükbe.

Természetesen a másik oldal is azonnal reagált, a vezeték nélküli kommunikációs ágazatot reprezentáló CTIA egyenesen odáig ment, hogy azt állította, nincsenek új kutatási eredmények, a WHO csak leporolta a régieket. De még ha így is lenne, azért az mindenképpen elgondolkodtató, hogy egy 2010-es tanulmány szerint, azoknál, akik 10 évnél hosszabb ideig használtak mobiltelefont, megduplázódott a gliomák előfordulásának gyakorisága.

A gyártók ezzel együtt óvatosak, s számos népszerű készüléknél már figyelmeztetik a felhasználókat, hogy ne tegyék közvetlenül a fejükhöz a készüléket: az Apple iPhone4-nél például legalább 15 milliméteres távolságot, míg a Blackberrynél 25 millimétert javasolnak.

A legjobb persze, és ebben mindenki egyetért, ha headsetet használunk, vagy előnyben részesítjük a kihangosító funkciót, illetve nem használjuk a mobilunkat például liftben vagy egyéb, leárnyékolt helyen, ilyenkor ugyanis több energiát bocsát ki a telefon, hogy a mobiltoronyhoz kapcsolódjon.

Hozzászólások