E-könyvek havi előfizetési díjért

E-könyvek havi előfizetési díjért

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Zene, film, irodalom havi előfizetési díjért? Miért ne, ha a televíziónál ez működhet? Az Amazon legalábbis így látja.

A Netflix a jelek szerint az Amazon kereskedőháznak nemcsak a legnagyobb konkurense, de a legfontosabb ötletadója is. Az online filmkölcsönző február óta kínál internetes tévézést havidíjért. Ez lehetővé teszi az ügyfelei számára, hogy a kínálatban szereplő ötezer film és tévésorozat közül azt nézzék meg, amelyikhez csak kedvük van. A filmeket nem letöltik és nem DVD-n kapják meg, hanem az interneten nézik meg, tehát a streamingért fizetnek.

A Wall Street Journal információi szerint hasonló megoldásban gondolkodik az Amazon is.

Egy-egy könyvet már most is lehet kölcsönözni az Amazonnál – pontosabban idén júliusban indult el a projekt, melynek keretében elsősorban diákoknak tesznek hozzáférhetővé olcsóbban tankönyveket, jegyzeteket. A vizsgák után keveseknek van szükségük a régi tananyagra, ezért megéri nekik a könyv árának akár negyedéért egy időre inkább kölcsönözni.

A Wall Street Journal informátorai szerint az Amazon nem áll meg itt: az ügyfelek havidíjért juthatnának hozzá a virtuális könyvtár kínálatához. A cikk szerint egyelőre a régebbi könyveket tennék hozzáférhetővé, a frissen publikáltakról ebben a kontextusban nincs szó. 

©
A kiadók nem fogadták egységesen kitörő örömmel az elgondolást, sokan attól tartanak, árt az üzletnek az Amazon megoldása.

Az ötlet pedig nem egyedi: Spanyolországban a 24symbols már próbálkozott hasonlóval, illetve a filmekkel már működik ez az Amazonnál is: az Amazon Prime szolgáltatás előfizetői évi 79 dollárért egy sor korlátlan szolgáltatást kapnak az Egyesült Államokban – beleértve filmeket és sorozatokat is az Amazon videótárból – reklámok nélkül.

Virtuális olvasnivalóval ugyanakkor sok könyvtár szolgál – újságokat, magazinokat, sőt, hangoskönyveket, zenét, videót is lehet kölcsönözni. A gond az, hogy nem túl széles a választék – bár a digitalizálás itthon is gőzerővel folyik. A Petőfi Irodalmi Múzeum önálló honlapja, a Digitális Irodalmi Akadémia (DIA) 1998 tavasza óta menti át a legújabbkori és kortárs magyar irodalom kiemelkedő alkotásait a digitális korba – és teszi ingyen hozzáférhetővé a műveket. A DIA mellett a Magyar Elektronikus Könyvtár fejlődött a másik legismertebb ingyenes e-book szolgáltatásává itthon. Bárki részt vehet a könyvtár fejlesztésében és az állomány gyarapításában: felajánlhat saját műveket vagy mások írásait, feltéve, hogy ezzel nem sért szerzői jogokat. Mindkettő nagy előnye, hogy ingyenes, és nem kell hozzá drága ekönyv-olvasó, hiszen pda-n, okostelefonon vagy a számítógépen is lehet olvasni.