A Yellowstone-park medvéi is megszenvedik a klímaváltozást

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A globális felmelegedés átalakíthatja a Yellowstone Nemzeti Park térségének éghajlatát, ezzel súlyos csapást mérve az erdőségek, vadvédelmi területek és nemzeti parkok alkotta régió egyedülálló ökoszisztémájára - figyelmeztet közös tanulmányában két természetvédelmi szervezet.

A Sziklás-hegység térségével foglalkozó éghajlati szervezet és a Nagy Yellowstone Egyesület jelentése szerint a 20. századhoz viszonyítva a Yellowstone régió szezonális hőmérsékletei gyorsabban emelkedtek az elmúlt egy évtizedben mint a világszerte tapasztalt felmelegedési arány. A Wyoming, Montana és Idaho államok egyes részeit is magában foglaló 8980 négyzetkilométeres park egyike a világ utolsó, szinte teljes épségben megmaradt mérsékeltövi éghajlatú ökoszisztémáinak. 

A tanulmány szerint a felmelegedés növelheti a vadtüzek gyakoriságának és súlyosságának mértékét, megtizedelheti a rezgő nyárfához hasonló csapadékfüggő növények alkotta erdőségeket, csökkentheti az első osztályú pisztrángozó helyeket kínáló hegyi patakok vízmennyiségét és súlyosan károsíthatja a grizzly medvékhez hasonló fenyegetett fajok élőhelyeit. 

A kormány és az egyetemek szakemberei által végzett nyílt hozzáférésű kutatásokra támaszkodó jelentés szerint a legsúlyosabb forgatókönyv szerint a park nyári hőmérséklete nagyjából 5 Celsius-fokkal növekedhet 2099-ig. A fullasztó nyári hőség és a száraz telek pusztító hatással lehetnek a már most is betegeskedő olyan alpesi növényekre, mint a fehértörzsű fenyő (amerikai cirbolya), amelynek termése a grizzlyk egyik kedvenc csemegéjének számít, és az olyan ritka, hófüggő állatokra, mint a kanadai hiúz - hangsúlyozta Stephen Saunders, az éghajlati szervezet elnöke és egyben a tanulmány egyik társ-szerzője. 

A szerzők arra figyelmeztetnek, hogy a megfelelő intézkedések elhanyagolásának következtében jelentősen csökkenthet a park turistaforgalomból származó évi 700 millió dolláros (150 milliárd forint) bevétele.