2016-ban lejár a Mein Kampf szerzői joga. Mi legyen vele?

2016-ban lejár a Mein Kampf szerzői joga. Mi legyen vele?

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Ahogy a cigaretta vagy az alkohol esetében szokás, egyetemes jelzésrendszert kellene kidolgozni Adolf Hitler náci vezér Mein Kampf (Harcom) című művének történelmi megvilágítására - javasolják jogászok, történészek, filozófusok és kiadók, tekintettel arra, hogy 70 évvel a Führer halála után lejár a könyv szerzői jogi védettsége és így 2016. január 1-től ebben a vonatkozásban mindenki számára elérhetővé válik.

Hitler náci eszméket és a fajgyűlöletet hirdető könyvét Németországban és Ausztriában betiltották, a szerzői jogokkal pedig kizárólag Bajorország - ahol Hitler utolsó rezidenciája volt - rendelkezik. A mű azonban a világ számos pontján forgalomban van és az interneten is széles körben terjesztik. Kiadási helyzete országról országra eltérő.

A témával kapcsolatos, a gyűlölet megelőzésére szolgáló kezdeményezéshez csatlakozott személyiségek arra a veszélyre figyelmeztetnek, hogy a szerzői jogi védelem megszűntével könnyebbé válhat a Mein Kampf terjesztése. Ezért, mint Philippe Coen jogász kifejtette, meg kellene fontolni egy olyan eszköz kidolgozását, amely világszerte eligazítást nyújt a rontó eszméket hirdető könyv értékeléséhez.

Elképzelése szerint nem valamiféle cenzúrára van szükség, hanem olyan egyetemes jelzésre, amely minden papíralapú kiadáson szerepelne - Franciaországban már 1979 óta ez a kötelező gyakorlat -, és amelyet emellett az elektronikus könyveken és mindazokon a portálokon is használnának, amelyek a szöveget vagy annak részleteit közlik. Ez a filmek, a televízió, a videojátékok, a zene, az alkohol vagy a cigaretta forgalmazásához hasonló jelzésekhez hasonlítana, de önkéntességen alapulna.

Philippe Coen elmondta, hogy nincsenek pontos adatok Hitler könyvének különböző kiadásairól és azok példányszámáról, de például Japánban manga képregényként bestsellerré vált, és nagy az elterjedtsége az arab világban, Iránban, Indiában vagy például Libanonban. Franciaországban 1945 óta becslések szerint százezer példányt adtak el belőle.

A Mein Kampf első kiadása 1923-ban jelent meg. Németországban 1945-ig - főleg a nácik 12 évig tartó uralma idején - összesen 12 millió példányban adták ki, majd a hitlerista III. Birodalom bukása után betiltották. Az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában, továbbá más országokban viszont a szólásszabadságra hivatkozva nincs ilyen tilalom. Hitler műve egyike volt azoknak a könyveknek, amelyek a szélsőjobboldali norvég Anders Behring Breivik olvasmányai közé tartoztak az általa július 22-én végrehajtott, Oslóban és Utoya szigetén legalább 76 halálos áldozatot követelő terrortámadások előtt.

Philippe Coen külön portált hozott létre www.hateprevention.org címen a kezdeményezés érdekében. Ezen olvasható a javaslatot támogató neves közéleti személyiségek, történészek, jogászok, diplomaták listája, továbbá a témában október 11-re Párizsba meghirdetett nyilvános tanácskozás programja, valamint számos olyan dokumentum, amely a náci diktátor könyvének hatásáról, szerepéről tanúskodik. Az egyikből kitűnik, hogy jelenleg Hitler művének világszerte legalább 734 kiadása kapható.