Már csak négy-öt lépés távolságra vagyunk egymástól

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Bár Karinthy elmélete még mindig helytálló, a Laboratory for Web Algorithmics kutatásai alapján az internetnek és a közösségi hálózatoknak köszönhetően a „Six Degrees” elmélet alapjául szolgáló hat darab ugrás (hop) 4,74-re csökkent.

Ha elkezdjük felgöngyölíteni kapcsolati hálónkat, a Földön minden ember hat másik ember „távolságra” van egymástól Karinthy Frigyes 1929-es elmélete szerint. Azaz elég hat közös ismerős, hogy bárkihez eljussunk, akár az amerikai elnökhöz is. A híres elméletet („Six Degrees Of Separation”)  napjainkban kezd újra divatos lenni - természetesen a közösségi hálózatok kapcsán.

Most azonban úgy tűnik a világ már összement. Bár Karinthy elmélete még mindig helyes, a számok csökkentek: már csak négy ember távolságra vagyunk egymástól. A Laboratory for Web Algorithmics kutatásai alapján az internetnek és a közösségi hálózatoknak köszönhetően a „Six Degrees” elmélet alapjául szolgáló hat darab ugrás (hop) immár 4,74-re csökkent. A kutatók szerint a „separation” mérőszám valahol 5 és 3 között fog megállni. Olvasson tovább a techline.hu-n!