"A jó zsidó a halott zsidó" - twitterező miatt nyomoznak Párizsban

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Előzetes eljárást indított szerdán a párizsi ügyészség egy antiszemita Twitter-bejegyzés ügyében.

A nyomozás az ellen az internetes felhasználó ellen indult, aki unbonjuif (egyjózsidó) álnévvel azt írta a mikroblogon, hogy a jó zsidó a halott zsidó. 

Az antiszemitizmus elleni nemzeti iroda (BNVCA) október 23-án tett feljelentést vallási, faji, nemzeti, etnikai hovatartozás vagy származás miatt egy csoport vagy egy személy ellen diszkriminációra, erőszakra vagy gyűlöletre való nyílt uszítás miatt. Ez a bűncselekmény egy év szabadságvesztéssel büntethető. 

A feljelentés több, a Twitter-mikroblogon októberben közzétett antiszemita üzenetre vonatkozott, de az ügyészség végül csak egyetlen bejegyzés ügyében indított eljárást. 

Christiane Taubira igazságügy-miniszter egy október 17-ei közleményben arra emlékeztetett, hogy "minden rasszista és antiszemita konnotációjú üzenetet büntet a törvény". 

A Franciaországi zsidó diákok uniója közben azt kérte az igazságszolgáltatástól, hogy kötelezze a Twitter üzemeltetőit azoknak az adatoknak a közlésére, amelyek alapján azonosítható, hogy ki írta az antiszemita üzeneteket. Ez ügyben január 8-ára rendelt el gyorsított eljárásban tárgyalást a bíróság.