Legyen itt óvatos: több százezer rosszindulatú alkalmazás várja

Legyen itt óvatos: több százezer rosszindulatú alkalmazás várja

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Riasztó számokkal szembesíti az androidosokat a Trend Micro negyedéves jelentése.

Óriási – és sajnos nem pozitív – változás történt az elmúlt negyedévben a Google Playben: exponenciálisan növekedett a fertőző alkalmazások száma, derül ki az internetbiztonsági óriás, a Trend Micro 2013 második negyedévére vonatkozó jelentéséből.

Míg az első negyedévben „csak” 509 ezer veszélyes alkalmazás várt letöltésre, addig mostanra már 700 ezer fölé emelkedett ezek száma. Ez a döbbenetes szám viszont azt is előre vetíti, hogy hamarosan az androidos telefonok nagy része fertőzött lehet.

A furfangos malware-ek népszerű alkalmazásoknak álcázzák magukat, majd a legkülönfélébb gonoszságokat művelik a telefonon, például a tulajdonos tudta nélkül fizetnek elő szolgáltatásokra, vagy megszerzik a kényes banki adatokat.

Az androidos malware-családok toplistája (Trend Micro)

Magyarország egyelőre még nincs olyan nagy veszélyben, hiszen a jelentésből az is kiderül, hogy a legtöbb ilyen alkalmazást az Egyesült Arab Emirátusokban, Burmában, Mexikóban és Vietnámban töltik le, azonban a hazai androidosoknak sem ártana minél hamarabb megerősíteni egy jó kis vírusvédelemmel a telefonjukat, legalábbis ha eddig még nem tették meg ezt.

Az apró részletekre is kiterjedő jelentés ezt a linket követve érhető el.