Biztos nem erre számított a Google a KitKattel kapcsolatban

Biztos nem erre számított a Google a KitKattel kapcsolatban

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Érdekes kép rajzolódik ki a meglehetősen fragmentált Android-univerzum legújabb statisztikájából.

Az Android fejlesztői blogon megjelent statisztika szerint (az adatok frissek, 7 napon keresztül gyűjtötték őket, február 4-ig bezárólag) az androidos készülékek 20 százalékán még mindig a 3 éves Gingerbread fut, több mint tízszer annyi eszközön, mint a legújabb KitKat.

A legelterjedtebb a maga 60,7 százalékával a viszonylag fiatal Jelly Bean – azonban ezeknek a készülékeknek a többsége a 4.1-es verziót futtatja, holott a későbbi frissítésekkel már újabb funkciók is javítások érkeztek. A 4.4-es változat, azaz a KitKat az androidos eszközök mindössze 1,8 százalékán fut, alig megelőzve a 2010-ben debütált Froyót (1,3 százalék).

A KitKat valamivel több mint három hónap alatt produkálta ezt az eredményt, és csak összehasonlításképpen: a 4.1 Jelly Bean az első négy hónap után a piac 2,7 százalékát fedte le.

Mindez persze nem feltétlenül a Google hibája. Gondolni kell ugyanis a régebbi eszközök korlátaira (bár éppen a fragmentáció csökkentése miatt a Google, állítása szerint, úgy készítette a KitKatet, hogy az a régebbi eszközökön is fusson), illetve arra, hogy a szoftverfrissítések sem mennek máról holnapra (hogy mikor, melyik készülék kaphat frissítést, arról ebben a cikkünkben olvashatnak).  

Azonban ha valaki a gyártókat hibáztatná ezért, az gondolja át, hogy ez a bizonyos szoftverfrissítés nem is olyan egyszerű. Hogy mennyire nem az, arról a HTC készített egy sokatmondó infografikát. http://www.htc.com/us/go/htc-software-updates/