Magyarok csinálták az új egeret, ami pulzust és stressz-szintet is mér

Magyarok csinálták az új egeret, ami pulzust és stressz-szintet is mér

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

A madridi World ATM Congress 2014 szakmai kiállításon mutatta újdonságait a HungaroControl kutatás-fejlesztési és szimulációs központja. A szakmai rendezvény magyar eszközei között a BME-vel közösen fejlesztett, szenzoros számítógépes egér is szerepelt, ami nem csak a szoftverek vezérlésében, hanem a felhasználó mentális állapotának megfigyelésében is segít.

A spanyolországi kiállításon mutatkozott be Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem egy most folyó fejlesztésének, a stressz fizikai mérésére szolgáló szenzoros egérnek a prototípusa is. Az eszköz a felhasználó pulzusából, testhőmérsékletéből és egyéb fiziológiai paraméterekből állapítja meg a stressz mértékét, amiből következtetni lehet az irányító pillanatnyi leterheltségére és mentális állapotára.

A léginavigációs expón a HungaroControl bemutatta a látogatóknak a világ egyik legfejlettebb légi navigációs szoftverét, a MATIAS-t (Magyar Automated and Integrated Air Traffic System). Szintén elvitték a magyar mérnökök Madridba a MergeStrip elnevezésű, a maga területén úttörőnek számító forgalomtervezési koncepciót és szoftvert, ami a repülőtérre érkező gépek folyamatos süllyedését, és így optimális üzemanyag-felhasználását segíti elő.

Szepessy Kornél, a HungaroControl vezérigazgatója szerint a légi forgalom növekedése és az integráció Európa-szerte egyre erősebb keresletet támaszt a kutatás-fejlesztés, a szimuláció és a képzés területén. A vezető azt mondta: a magyarországi kutatás-fejlesztési központ Közép- és Kelet-Európa legnagyobb szimulációs központja, ami biztosítani tudja a régió számára a fejlődéshez és a közös munkához szükséges tudást és infrastruktúrát.

A magyar légiforgalmi irányítók munkájáról itt olvashat bővebben, egy másik cikkünkből pedig az is kiderül, mi történik, ha baj van.