Fura, de még ilyen világnap is van, éppen ma

Fura, de még ilyen világnap is van, éppen ma

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Bármilyen meglepő is, a számítógépes jelszavaknak is van világnapjuk. Éppen ma.

Nagy technológiai cégek, köztük a Microsoft, az Intel, a Samsung, az Acer és a Toshiba is támogatja a (számítógépes) jelszavak világnapját. Így szeretnék felhívni a felhasználók figyelmét arra, mennyire fontos, hogy erős jelszavakat válasszanak különféle netes hozzáféréseikhez.

Elég szomorú, hogy még 2013-ban is az 123456 volt a leggyakrabban használt jelszó, amit természetesen igen könnyen feltörnek a hackerek. A világnap szervezői állítják, hogy a jelenleg használatos jelszavak 90%-as könnyen feltörhető, így azután érthető, hogy már minden ötödik internethasználó fiókjához hozzáfértek már illetéktelenek.

Elég hihetetlen, de még az erősnek tartott, összetettebb, nyolckarakteres jelszót is fel lehet törni öt és fél óra alatt, ezért azt javasolják, hogy minél hosszabb legyen a jelszavunk. Érdemes például egy számunkra sokatmondó mondatot választani.

Tavaly egyébként több mint egymillió jelszót változtattak meg az akkori világnap ajánlása után, és a szervezők remélik, hogy ebben az évben még többet meg fognak változtatni, lévén elég sok kockázattal szembesülhettek a felhasználók a közelmúltban.

A világnap weboldalán egy (angol nyelvű) sor jó tanács és eszköz segít a kellően biztonságos jelszó kialakításában. Még egy jópofa játék is van, amelyben ha meglátjuk a saját jelszavunkat, akkor érdemes azonnal megváltoztatni.