100-szor gyorsabb, mint otthon a wifi: kiderült, mit tud a lifi

100-szor gyorsabb, mint otthon a wifi: kiderült, mit tud a lifi

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Megannyi biztató laboratóriumi tesztelés után végre valós körülmények között is kipróbálták, mit tud a wifi leváltására esélyes fényalapú adatátviteli kommunikáció, a lifi. Az eredmény több, mint biztató.

A lifi névre hallgató technológiáról mi is beszámoltunk már párszor, eddig azonban csak kutatások eredményéről és laboratóriumi tesztekről volt szó. Most azonban életszerűbb körülmények között is kipróbálták a technológiát: az észt Velmenni nevű startup hazája fővárosában, Tallinnban irodákban és ipari egységekben már javában próbálgatja, mire is képes a lifi.

Fényből jön az internet
©

A Yahoo beszámolója szerint valódi körülmények között működő lifi-hálózaton 1 Gbps adatátviteli sebességet is sikerült elérni, ami több mint 100-szor gyorsabb a jelenleg otthon használt wifi-hálózatok sebességénél. (A 802.11ac wifi-technológia elméleti sebessége ugyan 1 Gbps, de a gyakorlatban ezt messze nem lehet elérni vele.)

A látható fényen alapuló technológiát az Edinburghi Egyetem kutatói fejlesztették ki, akik nemrég egy újabb adag befektetést is kaptak, így a tervek szerint két-három éven belül el lehet kezdeni a lifi kereskedelmi forgalmazását.

Ha tudni szeretne a fejleményekről, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.