Apple-szabadalom: billentyűzet billentyűk nélkül?

Apple-szabadalom: billentyűzet billentyűk nélkül?

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Különleges Apple-szabadalom került a nyilvánosság elé: egy fizikai billentyűk nélküli MacBook-billentyűzet.

Képzeljen el egy olyan MacBookot, amelyen egyetlen nagy tapipad helyettesíti a billentyűzetet. Nos, valami ilyesmit ír le az Apple szabadalma, amit még 2015 szeptemberében nyújtott be, és a múlt héten került nyilvánosságra, „erőérzékeny bemeneti struktúra elektronikus eszközök számára” címmel. Egy testre szabható, sík felületről van szó, amely a nyomásra, illetve annak erősségére reagál.

Az Apple „zero-travel” (nulla utazás) néven hivatkozik erre az eszközre, és a kifejezés arra utal, hogy sem a virtuális billentyűk, sem a felület nem mozog (legalábbis érzékelhetően), amikor megnyomják. A felület a nyomás erősségét érzékeli, és haptikus visszacsatolást ad róla.

©

Mindez jópofán hangzik, de honnan tudja majd a felhasználó, hogy hol vannak az egyes virtuális billentyűk. Az Apple-nek erre is van megoldása: egészen parányi lyukacskák lennének a billentyűk körül, és alulról jövő fény világítaná meg ezeket.

A megoldás nagy előnye lenne a billentyűk szabad konfigurálhatósága, illetve az, hogy mechanikai mozgás híján kevéssé mennének tönkre, és por sem kerülhetne a billentyűk alá.