Ilyen még tényleg nem volt: 1000 milliárd forinttal vághatja meg az EU a Google-t

Ilyen még tényleg nem volt: 1000 milliárd forinttal vághatja meg az EU a Google-t

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Minden idők legmagasabb versenyjogi bírságával sújthatja az Európai Bizottság döntése alapján az Európa Unió a keresőóriást. Az EU vezetésének éppen azzal van gondja, hogy a kereső óriás.

Még júniusban bejelenti az Európai Unió döntéselőkészítő és végrehajtó szerve a Google ellen indított egyik versenyjogi eljárás eredményét – értesült bizottságközeli forrásokból a Telegraph. A lap úgy tudja: az EB a közel 1000 milliárd forintnak megfelelő, 3 milliárd eurós bírság kiszabását tartja indokoltnak. (Az eddigi legnagyobb bírságot az Intel fizette, még 2009-ben: 1,1 milliárd eurót.)

Az uniós vizsgálat azért indult, mert a testület gyanúja szerint a Google éveken át visszaélt az online keresőszolgáltatások terén meglévő piaci erőfölényével, ami egyébként Európa jelentős részén tulajdonképpen monopol helyzetet jelent. A Telegraph ismeretei szerint a testület megalapozottnak találta a gyanút, miszerint a Google saját érdekei szerint manipulálja a keresési eredményeket, így próbálván kizárni a vetélytársakat.

A Google még tavaly reagált a vádakra. A vállalat szerint a piaci szereplők versenygése miatt a felhasználók ma minden korábbinál több általános és speciális kereső közül válogathatnak – sőt, ezekre a konkurens oldalakra (pl. utazási keresőkre) is gyakran éppen a Google keresőjéből érkezik óriási forgalom.

A Google-szolgáltatásokat összefogó vállalat, az Alphabet ügye egy másik témában is az Európai Bizottság előtt van: a testület gyanúja szerint ugyanis a cég a mobilpiaci erőfölényével is visszaélt, gondolván itt az új telefonok 80 százalékán futó Androidra és annak hivatalos alkalmazásboltjára.

Ha kíváncsi az ügy fejleményeire, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.