Tudja, mi értelme van a wifinek egy mosógépben? Máris megmutatjuk

Tudja, mi értelme van a wifinek egy mosógépben? Máris megmutatjuk

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
László Ferenc
Tetszett a cikk?

A Samsung új okosmosógépén a wifi ugyanolyan magától értetődő funkció, mint a centrifugálás. De hogy mi értelme van ennek? Kipróbáltuk.

Nincs már messze az az idő, amikor lényegében a bennünket körülvevő összes elektromos készülék fel lesz vértezve hálózati kapcsolattal. A dolgok internetének (Internet of Things, IoT) elvileg az lesz a haszna, hogy a mindennapjaink komfortfokozata tovább növekedhet, miközben az okosabb otthonok minden korábbinál kevesebb energiát fogyaszthatnak, és még a biztonságosabbak is lesznek. Az elmélet tehát adott, és mivel mostanság egyre több IoT kompatibilis készülék érkezik, szépen lassan a gyakorlatban is megtapasztalhatjuk, hogy ez a mágikus hárombetűs rövidítés pontosan milyen új lehetőségeket hozhat az életünkbe. A nemrégiben tesztelt, mobillal is kapcsolgatható okos kávéfőző wifi hiányában még nem volt igazi IoT masina, de jelen tesztalanyunk, a Samsung WW8500 már egy abszolút okos háztartási gép, még pedig a "mosó" fajtából való.

Teljes pályás letámadás

A Samsung nemrégiben ígéretet tett arra, hogy 2020-ra csak okos háztartási gépeket gyárt majd, tehát a dél-koreai gyártó e tekintetben abszolút nem viccel. Hogy van-e értelme, és ha igen, akkor mennyi értelme van egy okos háztartási gépnek, arról tehát lehet vitakozni, de a terveket nézve valószínűleg ugynaz történik majd, mint a telefonok és a tévék esetében történt: ma már az is okos kivitelűt vesz belőlük, aki semmi értelmét nem látja – hiszen alig-alig van hagyományos modell az áruházakban.

©

Amíg nem kapcsoljuk be jelen tesztkészülékünket, addig egyébként a WW8500-as is éppen olyannak tűnik, mint egy “régifajta” mosógép. A “régiség” persze egyáltalán nem jelentkezik a dizájnban, a készülék külseje nagyon rendben van, látszik, hogy nem ez a Samsung első ilyen jellegű terméke. A smart funkciókra viszont csak akkor kezdünk gyanakodni, amikor áram alá helyezzük a masinát. Ekkor ugyanis bekapcsol az a 170x48 milliméteres színes kijelző, melynek képminősége lényegében a legújabb okostelefonok szintjén van. Érdekesség, hogy a panel nem érintésérzékeny, melynek hátterében vélhetően az a megfontolás áll, hogy a mosás közben általában vizes/szennyes kéz nem biztos, hogy az érintős kezelhetőség legjobb barátja lenne – így aztán csak kellemetlen felhasználói élményt okozna a lehetőség.

Kezelhetőség

A kijelzőtől balra található egy jókora, 6 centiméteres tekerőgomb, ami a programok közti egyszerű váltásra szolgál. Az LCD közvetlen közelében nyolc nyomógombra lehetünk figyelmesek, ezek révén szabhatók személyre a tárcsával kiválasztott programok, illetve ezek vannak segítségünkre a gép egyéb beállításainak elvégzésében. A bekapcsológomb a jobbfelső sarokba került, alatta pedig ott figyel a hatalmas indít/megállít gomb.

©

A vezérelhetőség szempontjából kár, hogy a menü nem tud magyarul – sok munkája aligha lenne ezzel a gyártónak –, de az elsődleges vásárlói célközönség számára vélhetően nem okoz gondot az angol vagy éppen német nyelvre beállított felület. Aki esetleg elakad, az letöltheti a 948 oldalas használati útmutatót, melyből szerencsére “csak” 64 oldal a magyar rész.

Appra magyar

Ahogy már említettük, a mosógép wifi-kompatibilis, egész pontosan a 2,4 GHz-es frekvencián üzemelő vezeték nélküli hálózatokra tud felcsatlakozni. Kíváncsiak voltunk, hogy az egyébként nem éppen egyszerű hálózati jelszót mennyi idő alatt lehet begépelni a néhány nyomógombbal kiegészített kijelzőn, erre azonban nem volt szükség. Első lépésben ugyanis egy saját hotspotot csinál a mosógép, melyre felcsatlakozik az okostelefonunk: a kódot tehát éppen fordítva, a telefonon kell megadnunk. A konfigurálás ennek megfelelően pofonegyszerű, a Samsung szerencsére a kütyüket csak szimpla használati tárgyként kezelő laikus felhasználókra is gondolt.

A Samsung Smart Control alkalmazása nem csak ezzel a mosógéppel, hanem tucatnyi egyéb otthoni kütyüvel is kompatibilis, legyen szó légkondicináló berendezésről, okossütőről vagy akár robotporszívóról. Jól látszik, hogy a Samsung már most komplett rendszerben, és nem egymástól elszigetelt kütyükben gondolkozik. Az app révén nemcsak az egyes berendezések kezelhetők, hanem komplett programok is összeállíthatók, vagyis megadhatjuk, hogy például a "hazaérkezés" gomb lenyomására melyik otthoni berendezéseink milyen feladatokat végezzenek el teljesen automatikusan.

Az Android 4.0+, illetve iOS 7.0+ operációs rendszerű mobilokra és tabletekre a megfelelő alkalmazásboltokból pillanatok alatt letölthető az a magyarul is tudó Smart Control, melynek révén lényegében bárhonnan és bármikor kapcsolatba léphetünk a mosógéppel, illetve a gép is bármikor üzenhet nekünk.

Gyakorlati előnyök

A Samsung appja lehetőséget biztosít a mosógép távolról, internet keresztül történő elindítására. Ez persze önmagában véve nem vesz le minden gondot a vállunkról, hiszen egyrészt a bepakolást továbbra is manuálisan kell elvégezni, másrészt pedig az időzített indítás már a jóval olcsóbb mosógépeken is elérhető. Viszont itt van egy fontos extra: inaktív időzítés mellett az alkalmazásban manuálisan bármikor elindíthatjuk a mosást. Ez például azt jelenti, hogy nem kell feltétlen előre tudnunk, hogy mikor érünk haza a munkából, illetve ha már biztos, hogy késünk, akkor is közbe tudunk avatkozni távolról: fogjuk az alkalmazás, és 5-kor elindítjuk a munkahelyről a mosást, a gép pedig 7-re végez, mire hazérünk.

©

Elsőre talán furcsán hangzik, de a mosógép chatel is a felhasználóval, vagyis szöveges üzenetekben közli velünk az aktuális tudnivalókat. Ez például lehet az a tény, hogy elkezdődött az első vagy az utolsó öblítés, vagy, hogy éppen indul a centrifugálás.

Jut eszünkbe

Mivel az alkalmazás proaktív módon figyelmeztet az említett folyamatok indulására, lehetőség van például arra, hogy egy valamilyen okból kifolyólag kézzel mosott ruhát csak öblítésre, illetve centrifugálásra helyezzünk be a gépbe, éppen a megfelelő pillanatban. Ezt a funkciót AddWashnak keresztelte el a gyártó: az oldalsó nagyméretű ablakon van egy kisebb ablak, ami szinte bármikor kinyitható, így egy véletlenül kifelejtett zokni, vagy szándékosan csak öblítésre/centrifugálásra szánt ruhadarab bármikor hozzáadható a mosáshoz. Az AddWash funkció akkor használható, ha a kijelzőn látható a megfelelő piktogram, így például akkor nem, ha a mosódobban nagyon nagy hőmérséklet uralkodik. Ennek a jövőben egyre több Samsung mosógépen felbukkanó funkciónak a használhatóságáról természetesen az okostelefonos alkalmazás is tájékoztatást nyújt.

©

A különböző hőmérsékleti értékek, öblítési mennyiségek, illetve centrifuga sebességek nemcsak a mosógépen, hanem az alkalmazásban is egyszerűen beállíthatók. A rendszer stabilan teszi a dolgát, a teszt során lefagyást vagy helytelen működést nem tapasztaltunk. Megjegyzendő, hogy amennyiben esetleg valamilyen műszaki probléma lépne fel, az okostelefonunkon futó alkalmazás ebben az esetben is azonnal riaszt, mi pedig azonnal megakadályozhatjuk például az alagsor vízzel történő elárasztását.

Hasznos extra továbbá, hogy figyelmeztetést kaphatunk a dobban felejtett ruhákról. Apró érdekesség, hogy az appbankimutatást készíthetünk a mosógép adott időszakra vonatkozó fogyasztásáról, ami egyébként szerencsére szerényen szokott alakulni, lévén, hogy egy A+++ energiahatékonysági osztályba tartozó masinához van szerencsénk. Az éves energiafogyasztás 141 kWh, az éves vízfogyasztás pedig 11 700 liter, melyek ugyan nem rekordértékek, de mindenképpen az élmezőnybe sorolhatók.

©

Hogyan mos?

Nagycsaládos felhasználás esetén kiemelt előnyt jelent, hogy egyszerre akár 12 kilogrammnyi ruhát is mosásba küldhetünk, ennyit minden további nélkül befogad a dob. Ami egyébként LED-fénnyel meg van világítva.

Mosás közben 52 dB-es, a maximum 1400-as percenkénti centrifugálás során pedig 72 dB-es zajt csap a gép – a 3D rezgésszenzor folyamatosan teszi a dolgát, így a gép relatíve halkan teszi a dolgát. A kerámia fűtőszálas készülék digitális inverteres, szénkefe nélküli motort kapott, mely egyrészt hatékony működésű, másrészt halk, harmadrészt pedig 10 év garanciát vállal rá a gyártó.

A leggyorsabb mosás alig 15 percig tart, a normál gyorsmosás 59 percnyi időt vesz igénybe, de ezenkívül olyan programok is választhatók, melyek 3 óra alatt végeznek a magas hőfokű, többszöri öblítéses és alapos centrifugálásos munkával. A mosószert buborékokká alakító Eco Bubble technológia nem új fejlesztés, de még most is jó: a tesztelési időszak során mosott szennyes ruhák mind gyönyörűen tiszták lettek.

©

Konklúzió

+: egyszerű üzembehelyezés, könnyű használat, távvezérelhetőségi lehetőség, AddWash funkció, halk és hatékony működés.

: nem tud magyarul a menü, igen drága a gép.

A Samsung WW8500 nem egy agyonbonyolított, az életünket nehezebbé tevő újabb high-tech kütyü, hanem egy olyan 21. századi mosógép, mely előrevetíti, hogy körülbelül milyennek is kell lennie egy modern és okos otthon háztartási készülékének. Ha a családban valaki nem kívánja használni a smart funkciókat, hát lelke rajta, hiszen az összes funkció elérhető magán a gépen, de szerintünk butaság lenne nem élni a kényelmi és információs szolgáltatásokkal. A 400 ezer forintos ár nem igazán nevezhető két filléres tételnek, de ebben a prémium kategóriában ez normális: egyes riválisok kínálatában ennél másfél-kétszer drágább modellek is találhatók.

A többi tesztünket itt találja. Ha rendszeresen szeretne értesülni róluk, lájkolja a HVG Tech rovatának facebookos oldalát.