Az Android-történelem legnagyobb győzelmét aratta a bíróságon a Google

Az Android-történelem legnagyobb győzelmét aratta a bíróságon a Google

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Az Android operációs rendszer alapjait firtató, évek óta húzódó eljárás mostani fordulójában az esküdtszék minden egyes tagja a Google mellett szavazott.

Az Oracle és a Google közt régóta dúl a jogi csatározás. A bíróság hosszú mérlegelés után, 2012-ben először úgy döntött, hogy a Java programozási nyelvvel kapcsolatos több Oracle-szabadalmat is megsértett az Android operációs rendszerben a Google. Nem sokkal később a Google ártatlanságát mondták ki, majd 2014-ben úgy határoztak, hogy az Oracle mégis jogosan követelhet kártérítést. Ennek a szabadalmi vitának zajlott most le egy újabb fordulója, melynek végén ismét a Google ártatlanságát mondták ki.

A pereskedés során azt a kérdést kellett eldönteni, hogy egy szoftver úgynevezett alkalmazásprogramozási felülete (API) szabadalmi oltalom alá esik-e. A bíróság szerint nem, így az, hogy a Google használta az Oracle által birtokolt Java programozási nyelv API-jait az Android rendszer felépítése során, nem jelenti azt, hogy megsértették volna a felperes szabadalmait. Az Oracle többször is hangoztatta, hogy egészen konkrétan 11 500 sornyi programkódot emelt át egy az egyben a Google. A BBC által idézett, egyhangú döntéssel meghozott bírósági határozat értelmében ez méltányos használatnak minősül.

Az Oracle továbbra is úgy látja: az API-k használata miatt nekik is járna némi pénz az Android által termelt óriási profitból. A vállalat ezért fellebbez a döntés ellen, már csak azért is, mert a korábban becsült 1 milliárd dollár helyett 9 milliárd is lehet a tét.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.