Néhány napja elöntötték az ön Facebookját is a reklámok? Jó eséllyel így is marad

Néhány napja elöntötték az ön Facebookját is a reklámok? Jó eséllyel így is marad

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Zuckerbergéknek elegük lett abból, hogy egyre többen használnak valamilyen szoftvert a reklámok elrejtésére. Blokkolni kezdték a blokkolókat.

A legutóbbi lezárt negyedévben 572 milliárd forintnak megfelelő profitot könyvelhetett el a Facebook. Mivel a pénz szinte teljes egészében a hirdetésekből folyik be, nem csoda, hogy a közösségi oldal üzemeltetői mindent megtesznek azért, hogy a náluk megjelenő reklámok minél több emberhez eljussanak. Emiatt nemrég megoldották, hogy kikerüljék a reklámblokkolókat. A Facebook szerint minderre azért is volt szükség, mert a hirdetésblokkolók nemcsak a reklámokat, hanem az ismerősök és a rajongói oldalak posztjait is letiltották – bár ez kissé PR-jellegű indoklásnak tűnik.

Várható volt, hogy a legnépszerűbb hirdetésblokkoló, az AdBlock Plus (ABP) készítői nem mennek el szó nélkül a lépés mellett. Két napig tartott ugyan, de változtattak a szoftveren, így ismét reklámmentessé tették a közösségi oldalt.

A közösségi oldal fejlesztőinek ennél már kevesebb idő kellett az újabb változtatásra, néhány órán belül ugyanis egy olyan frissítéssel jöttek ki, ami ismét láthatóvá tette a reklámokat. A Facebook ugyanakkor nem akarja teljesen kivívni a népharagot, ezért továbbra is lehetőséget biztosít arra, hogy bizonyos üzleti vállalkozásokhoz, valamint érdeklődési körhöz (például utazás, macskák) tartozó hirdetéseket elrejtsünk az oldalról. Vagyis ezzel a lépéssel Zuckerbergék bár engedélyezik a hirdetések blokkolását, arról is tudni fognak, ki milyen hirdetést blokkolt.

©

Az ABP (illetve bármely reklámblokkoló) és a Facebook versenyét valószínűleg utóbbi nyeri majd, a közösségi oldal ugyanis lépéselőnyben van a hirdetésblokkolókkal szemben. Hiszen amint a Facebook érzékeli, hogy valakinél be van kapcsolva a reklámblokkoló, nagyjából azonnal tud lépni, az algoritmus azonnal közbe tud avatkozni és egy másik kódot megjelenítve célba juttatni a hirdetéseket. Mire ezt az ABP készítői lekövetik, a Facebook már három másik módszert talál ki.

Ha máskor is tudni szeretne a Facebook újításairól, lájkolja a HVGTech rovatának Facebook-oldalát.