Belebetegedtek a gyermekpornóba, beperelték a Microsoftot

Belebetegedtek a gyermekpornóba, beperelték a Microsoftot

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Két volt alkalmazottja beperelte a Microsoftot, állítva, a cég nem figyelmeztette őket, milyen egészségügyi következményekkel járhat a munkájuk.

Nem mondható álommelónak az, amit a Microsoft Online Safety Team munkatársai végeznek: erőszakos tartalmak, gyilkosságok, szexuális erőszak, gyermekpornó után kell kutatniuk a cég online szolgáltatásainál. Ha ilyet találnak, el kell dönteniük, töröljék-e, illetve emellett még értesítsék-e a rendőrséget.

Két alkalmazottnál ez a munka odáig vezetett, hogy a poszttraumás szindróma jeleit (rémálmok, szorongás, hallucinációk) érzékelték magukon – számolt be az esetről a The Guardian. Most azért perelnek, mert szerintük a Microsoft nem figyelmeztette őket a munka várható következményeire, és a cég nem biztosít a számukra hatékony egészségügyi ellátást és kezelést.

©

Arról is beszéltek, hogy a cégnél azokat a javaslataikat sem vették figyelembe, amellyel javítani lehetett volna a körülményeken. A Microsoft ugyan bevezetett egyfajta wellness-programot, de ez kimerült a cigarettaszünetek és a hosszabb séták ajánlásával. Az egyik sértettnek azt is javasolták, hogy stresszoldásként játsszon videojátékokkal, később viszont egy értékelésnél azért marasztalták el, hogy sokat videojátékozik.

A Microsoft szóvivője elmondta, nem értenek egyet a felperesekkel, és komolyan veszik saját felelősségüket abban, hogy eltávolítsák a durva tartalmakat szolgáltatásaikból, emellett figyeljenek dolgozóik egészségére is. A felperesek ügyvédje szerint jó pár nagy tech-vállalat is hasonló kihívásokkal néz szembe, és nincsenek megfelelő stresszoldó programok. Hasonlóan riasztó esetekről számoltak be azon moderátoroknál is, akik a Facebookot, Twittert, YouTube-ot és hasonló szolgáltatásokat pásztázzák erőszakos tartalmak kiszűrése miatt.