Egy nagybetűs nő, egy igazi hős látható ma a Google-kereső főoldalán, Bessie Coleman

Egy nagybetűs nő, egy igazi hős látható ma a Google-kereső főoldalán, Bessie Coleman

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Több mint egy évszázada született, de ma is sokak számára példaképként szolgálhat Bessie Coleman, aki kemény munkával egy látszólag esélytelen helyzetből indulva, minden nehézség ellenére is megvalósította az álmát.

Százhuszonöt éve ezen a napon született Bessie Coleman, előtte tiszteleg ma keresője főoldalán látható különleges grafikával a Google.

A 13 gyermekes texasi családba tizedikként megszülető Colemannek már gyerekként is meg kellett küzdeni az eredményekért. Napi 6,5 kilométeres sétát kellett megtennie, hogy iskolába járhasson. Úgy sikerült jó eredményeket elérnie, hogy közben a szüleinek is kénytelen volt besegíteni a gyapotültetvényen.

23 éves korában Chicagóba költözött, ahol két állást is vállalt azért, hogy elinduljon álmai útján, és pénzt gyűjtsön egy pilótaiskolához. Öt éven át dolgozott így, de úgy tűnt, hiába: afroamerikai nőként az Egyesült Államokban egyik repülőiskola sem engedte, hogy beiratkozzon. Ezért Párizsba költözött, ahol lehetőséget adtak neki. Bessie Coleman alig egy év múlva a világ első afroamerikai származású pilótanője lett, és értelemszerűen elsőként megszerezte a Fédération Aéronautique Internationale nemzetközi repülésügyi hatóság pilótaengedélyét.

©

Az Egyesült Államokba visszatérő Coleman úgy tervezte, hogy műrepülő-pilótaként keresi majd a kenyerét, de az ehhez szükséges továbbképzésekről szintén elutasították neme és bőrszíne miatt. Még itt sem adta fel: visszatért Európába, ahol megszerezte ezt a képzettséget is, majd nagy sikerrel mutatott be különböző légi mutatványokat. A beszámolók szerint olyan szinten űzte a műrepülést, hogy a közönség csak "Bessie királynő" néven emlegette.

©

Bessie Coleman 1926. április 30-án halt meg, miután utasként 610 méter magasról kiesett egy rossz műszaki állapota miatt megpördülő repülőgépből.

A Flying magazin által a repülés 51 hőse közé 14. helyen beválogatott Colemanről több repülőtér környékén is utat neveztek el, Chicago és Oakland mellett többek között Frankfurtban és Nizzában is. Nevét megkapta könyvtár, iskola, 1995-ben bélyegre is felkerült.

További érdekes Google-logókat talál, ha ide kattint. Ha máskor is tudni szeretne róla, hogy miért különleges az aznapi logó, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.