Téves riasztás: sokakat szólított fel a telefonja a jelszó újbóli megadására

Téves riasztás: sokakat szólított fel a telefonja a jelszó újbóli megadására

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Több olvasónk is jelezte: gyanús, Google-jelszót követelő üzenetet dobott fel mobilja. Két dolog miatt is lehetne aggódni, de úgy tűnik, ezúttal nem kell.

“Google-fiókjában változás történt. Biztonsága érdekében jelentkezzen be újra.” – ez az üzenet jelent meg az elmúlt órákban sok androidos készüléken és iPhone-on.

Egy ilyen jelzés esetében először arra érdemes gyanakodni, hogy nem is a Google küldte, igazából egy kártékony program próbálja egy megtévesztő értesítéssel és hivatalosnak tűnő felületen ellopni a belépési adatainkat. Jó hír, hogy ezúttal nem erről van szó, ez egy valódi rendszerüzenet.

©

Ha tényleg hivatalos a kérés, még mindig jelenthet rosszat. A Google ugyanis legtöbbször akkor küld ilyen üzenetet, ha az érintett felhasználói fiók környékén gyanús tevékenységet észlelt, például valaki megpróbálta feltörni.

Miután sokak telefonján megjelent a felszólítás, a Google egy hivatalos fórumbejegyzésben nyugtatott meg mindenkit: már vizsgálják az ügyet, de úgy tűnik, hogy nincs baj. A vállalat előzetes közlése szerint nem tömeges adatlopási támadásról van szó, hanem jó eséllyel csak egy rendszerhibáról.

Az viszont így már teljesen biztos, hogy a mobilon felugró felület valódi, nyugodtan megadhatja újból a jelszavát.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.