Mi lesz ebből? Az Apple most nagyon kitolt az egyik céggel

Mi lesz ebből? Az Apple most nagyon kitolt az egyik céggel

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A saját CPU után saját GPU-kat is akar gyártani az Apple, s ez egy régi kapcsolat végét jelentheti. A másik fél részvényei zuhanórepülésbe kezdtek.

Még 2009-ben történt, hogy az Apple befektető lett az Imagination Technologies cégbe, abba a brit vállalkozásba, amely többmagos grafikus processzorokat fejlesztett mobileszközök számára. Az Apple-n kívül egyébként az Intel is érdekelt volt a cégben, ez együttesen 25 százalékot jelentett.

Az Imagination Power VR grafikus technológiáját használták már évek óta az iPhone-okban, iPadekben, iPodokban, okosórákban, azonban a brit cég most bejelentette, hogy az Apple leállítja technológiájának licencelését, ugyanis saját GPU-fejlesztésbe kezd. Miután az Imagination bevételének több mint a fele az Apple-től érkezik, elképzelhető a bejelentés hatása: a brit cég részvényei azonnal közel 70 százaléknyit estek.

©

Az Imagination egyébként meglehetősen szkeptikus azzal kapcsolatban, hogy az Apple képes volna saját GPU-t fejleszteni anélkül, hogy megsértené a brit cég szabadalmait, és kifejezetten kérte, hogy ezt bizonyítsa is számára az Apple. Az almás cég azonban visszautasította ezt. Az Imagination ezzel együtt bízik abban, hogy lesz majd még valamilyen megállapodás a jövőben a két cég között.

A házon belüli GPU-gyártás mindenképpen költséghatékonyabb lehetne az Apple számára, azonban az ilyen iPhone-ok leghamarabb 2019-ben jelenhetnének meg.