Ezt is megértük: már gyűjtik a pénzt, hogy bebizonyítsák, a Föld igazából lapos

Ezt is megértük: már gyűjtik a pénzt, hogy bebizonyítsák, a Föld igazából lapos

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
Papós Tamás
Tetszett a cikk?

Aki a NASA-nak nem hisz, járjon utána – könnyű ezt mondani azoknak, akik szerint a Föld lapos, de sok pénzbe kerül az űr "független" tanulmányozása. Erre kezdtek el pénzt gyűjteni. Soroljuk a sokkal olcsóbb megoldásokat is.

Bobby Ray Simmons Jr., ismertebb nevén B.o.B. már egy ideje rajongói körében is terjeszti az igét, miszerint a Föld lapos. Az amerikai rapper egyébként nincs egyedül, tényleg egyre többen hiszik, hogy így van, a témának már nemzetközi szakértője is van. Hogy mit lehet tenni, ha valaki nem hisz a NASA, vagy bármelyik más űrügynökség képeinek és adatainak? El lehet kezdeni gyűjteni saját műholdakra, amely "a világot megtévesztő" szakemberektől függetlenül bizonyítja az állítást.

Azt hiszi, hogy ez vicc? Egyáltalán nem, a GoFoundMe közösségi finanszírozó oldalon már el is kezdték az adakozást, amelyet maga B.o.B. indított. Ahogy a rapper fogalmaz: keresné a "görbét" a Földön – amely szerinte nem létezik. Ezért minél több műholdat küldene az űrbe.

A cél 200 ezer dollár, vagyis kb. 52 millió forint összegyűjtése. Ez nem csak önmagában sok pénz, de a cél eléréséhez is túl nagy összeg. Cikkünk írásakor 676 dollárt kalapoztak össze a felhasználók, mert nem bíznak a jelenleg 1456 Föld körül keringő műhold egyikében sem, pedig ezt sokkal olcsóbban megoldhatnák – hívja fel a figyelmet a Gizmodo.

A Massachusettsi Műszaki Egyetem hallgatói még 2009-ben vittek véghez hasonló projektet, és műhold sem kellett hozzá, csak meg kellett oldani, hogy egy kamerát 28 kilométer magasra szállítsanak. Egy léggömbbel. Összesen 150 dollárért.

Van ingyenes verzió is: rákereshetnek a YouTube-on az alábbi videóra. A Leicester Egyetem is csinált hasonló projektet, és erről meg is van a felvétel. A sztratoszférába küldték a masinát, és meg is jelent a Föld, valamint a hőn áhított görbék is.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát. Ha ön szerint csak gömbölyű ez a Föld, akkor is.