Egyetlen mondat az egész: állást úgy még nem utasítottak vissza, ahogy Bill Gates tette Donald Trumppal

Egyetlen mondat az egész: állást úgy még nem utasítottak vissza, ahogy Bill Gates tette Donald Trumppal

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Kedélyes beszélgetésnek indult, majd egyszer csak állásinterjúba csapott át Donald Trump és Bill Gates egy márciusi találkozója. A Microsoft-alapító alapvetően udvariasan, ám egy hatásos fricskával utasította el a lehetőséget.

Hiába örökölte meg 2016-ban az elnöki széket Donald Trump, egy igen fontos pozíció még mindig üresen áll, tudniillik a mai napig nem találtak rá embert. Illetve a „nem találtak” kifejezésnek tippünk szerint aligha a jelentkezők számához, mint inkább Trump – nagyon is – megosztó politikájához van köze.

Pedig a Fehér Ház tudományos tanácsadójának posztja nagyon nem a tipikus irodai munkák közé sorolható, hiszen, mint arra a Vox is rávilágított egy korábbi cikkében, a munkakör betöltése mérnöki, technológiai és környezetvédelmi témákban való jártasságot is megkíván. Ezért sem véletlen, hogy Obama elnöksége idején például egy elméleti plazmafizikust vett fel a munkára.

Hogy Trumpnál ki lehet, aki egyáltalán számításba jöhet, nem tudni, de a jelek szerint már nemcsak a kormányzatban helyet foglaló többi tanácsadót zavarja a tétlenség, hanem a világ egyik leggazdagabb emberét, Bill Gates-t is. A Microsoft alapítója nemrég ugyanis találkozott az elnökkel, igaz, Gates állítása szerint a meetingre elsősorban alapítványaival kapcsolatos megbeszélések miatt került sor. Egy pontnál azonban témát váltottak, Gates pedig a be nem töltött pozícióról kezdett beszélni, mintegy sürgetve Trumpot arra: találjon végre valakit, aki abba a székbe ültet.

A megbeszélés ekkor, legalábbis Gates állítása szerint, állásinterjúba fordult át, majd Trump egyszerűen neki szegezte a kérdést: nem lenne-e ő a Fehér Ház tudományos tanácsadója? A Stat magazin szerint a Microsoft-alapító egyetlen, jól hangzó mondattal reagált, mely alighanem Trump minden korábbi furcsaságára adott reakció is volt egyben. Gates egyszerűen ugyanis azt mondta:

nem volna hasznos időtöltés.

Hogy Trump ajánlata valóban komoly volt-e, azt egyébként maga Gates sem tudta megmondani, de az elnök tudománnyal való kapcsolatát ismerve ez talán nem is igényel túl sok gondolkodást. Az az ember, aki szerint a globális felmelegedés egy humbug, minden valószínűség szerint a pozícióra is úgy tekint, mint egy púpra a hátán.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.