Van egy ország, ahol 2 napja lekapcsolták a teljes internetet, és 3 napig még így is marad

Van egy ország, ahol 2 napja lekapcsolták a teljes internetet, és 3 napig még így is marad

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Miután korábban egy komplett feladatsor kiszivárgott, Algéria úgy döntött, radikális eszközzel próbál elébe menni az iskolai csalásoknak: egyszerűen kikapcsolják az internetet, mialatt a diákok vizsgáznak.

Míg a legtöbben néhány percet is alig bírnak ki egy-egy netszakadás idején, vannak, ahol szándékosan vonják meg a világhálóhoz való kapcsolódási lehetőséget, például vallási okokból. Ilyen volt, mikor az indonéz kormány úgy döntött, 24 óráig tartó internetszünettel ünnepli meg a hindu naptár szerinti újév kezdetét.

Azonban akadnak olyan országok is, ahol szintén nem politikai okokból rendelnek el többórás/napos netmegvonást, hanem például azért, hogy a diákoknak esélyük se legyen csalni a rájuk váró vizsgafeladatok során. 2016-ban így zajlott le a számonkérés Irakban is, és hasonlóra készülnek most Algériában.

A BBC azt írja, a netről való puskázás esélyét lényegében teljesen kigyomomláltak az afrikai országban, miután a tavalyi szigor után idén már nem csak a közösségi oldalakat kapcsolták le, hanem a komplett internetet elérhetetlenné tették. A lépés ráadásul csak egy, a csalást megelőző intézkedések közül: a tantermek bejáratát fémdetektorokkal szerelték fel, hogy aki mégis elektronikai eszközzel próbálna meg belépni, azt nagyon gyorsan kiszűrjék.

Nouria Benghabrit oktatási miniszter szerint a netszünet június 20-tól 25-ig tart, és bár elmondása szerint ő maga sem tartja túl komfortosnak a lépést, mégis kötelességének érzi, miután 2016-ban, a teljes érettségi feladatsor kiszivárgott és letölthetővé vált az internetről.

Benghabrit egyébként a feladatsorok sokszorosítással megbízott nyomdákat sem kímélte: minden egyes ilyen cégnél kamerákat és mobiltelefonok működését blokkoló eszközöket helyeztek el, hogy véletlenül se sikerüljön idő előtt közre adni a feladatlapokat.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.