Mérföldkő az orvoslásban: robottal műtötték meg a sebészek egy ember szemét

Mérföldkő az orvoslásban: robottal műtötték meg a sebészek egy ember szemét

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Kétévnyi tesztelés után úgy tűnik, a rutin retinaműtétek elvégzésére már sikerrel alkalmazhatók a Preceyes nevű rendszer robotkarjai, így a jövőben bonyolultabb szemműtéteket is elvégeznének vele.

Az új ipari forradalom kapcsán az elmúlt években egyre több szó esett a gyártásban használt robotokról, ám nemcsak ez a terület fejlődik rohamosan. Az egészségügyben szintén jelen vannak ezek az eszközök, a műtőben pedig már évek óta segítik a sebészek munkáját. A prosztata- és epehólyagműtéteknél például már nagy sikerrel alkalmazzák a robotkarokat.

A karokat sebészek irányítják, ám a tapasztalatok szerint jóval kisebb a hibázás lehetősége, mint a "hagyományosan" végzett műtétek esetében. Ennek oka, hogy a robot karja sosem fárad el, így nem is kezd el remegni, valamint jóval több eszköz és műszer fér el a "kezében".

A New Scientist jelentése szerint az Oxfordi Egyetem kutatóinak köszönhetően most egy újabb területen lehet majd bevetni a robotkarokat. A szakemberek még 2016-ban kezdték el a Preceyes névre keresztelt műtéti rendszer klinikai tesztelését, amelyet retinaműtétek elvégzésére fejlesztettek. Az elmúlt két év eredményeiről a szakemberek hétfőn a Nature Biomedical Engineering című szaklapban számoltak be, ami alapján úgy tűnik, jól sikerültek a tesztek.

2016 óta összesen 12 páciens került a programba, mindegyikükön ugyanazt a rutinműtétet kellett végrehajtani. Az orvosok hat műtétet "hagyományos" módon, míg hatot a robotkarok segítségével hajtottak végre. Mindkét esetben ugyanazt a technikát alkalmazták: a szemgolyón egy 1 mm széles bemetszésen keresztül hajtották végre az operációt.

A beszámoló szerint mind a 12 műtét sikeres volt, ám bizonyos esetekben a robotkarral végzett eljárás sokkal hatékonyabbnak bizonyult. A teszt második fázisában retinabevérzés miatt további három beteget műtöttek meg a rendszerrel, ezek a műtétek szintén sikeresek voltak.

A Preceyes segítségével végzett műtétek a beszámoló szerint háromszor tovább tartottak, mint egy hagyományos eljárás, ám a tesztet vezető Robert MacLaren szerint mindez annak köszönhető, hogy a robotot irányító orvosok az újdonság miatt sokkal óvatosabbak voltak.

A szakemberek a sikeres tesztek után azt tervezik, hogy a jövőben bonyolultabb műtéteknél is bevetik majd a sebészeket segítő robotkarokat.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.