A Facebook elvetette az ötletet, hogy hallgatózzon a telefonunk mikrofonján át – de azért levédették hozzá a szabadalmat

A Facebook elvetette az ötletet, hogy hallgatózzon a telefonunk mikrofonján át – de azért levédették hozzá a szabadalmat

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

A telefon mikrofonjának távoli aktiválásával gyűjtött volna be olyan hangokat a Facebook, amelyek az emberi fül számára nem érzékelhetők. Az ötlet végül nem valósult meg, és azt ígérik, soha nem is fog – de azért megszerezték a szabadalmat hozzá.

Régóta a közbeszéd része az az konspiráció, amely szerint a Facebook a telefonjaink mikrofonját használva bele-belehallgat a felhasználók beszélgetéseibe, hogy az abból kinyert információkat felhasználva minél relevánsabb hirdetéseket tudjon számukra megjeleníteni.

Zuckerberg az amerikai szenátus igazságügyi és kereskedelmi bizottsága előtti meghallgatásán fel is jött a kérdés, mely során arra kérték, egyszer és mindenkorra valljon színt, hogy tisztázni lehessen a dolgot. Bár a Facebook-vezér válasza valószínűleg senkit nem lepett meg, a helyzet csak még bonyolultabb lett egy most napvilágra került szabadalmi terv miatt.

A Metro által kiszúrt ötletben ugyanis szó szerint arról van szó, hogy a közösségi oldal távoli aktiválással be tudná kapcsolni a készülékek mikrofonját, hogy adatokat gyűjtsön. A lehallgatás ez esetben viszont egész máshogy lenne értendő, mert a szabadalom kizárólag a tévéreklámokban elhelyezett, az emberi fül számára észlelhetetlen hangokat rögzítené, melyeket aztán, mint egy információs csomagot, továbbítana a Facebook ezzel foglalkozó elemzői felé. A cél az, hogy a sugárzott szpotokat analizálva képet kapjanak a felhasználók reklámfogyasztási szokásairól, és úgy általában arról, milyen tévés hirdetéseket hajlandóak megnézni.

©

A szabadalmi tervet még 2016 decemberében adták be, idén június 14-én az Egyesült Államok Szabadalmi és Védjegyhivatala be is jegyezte a szabadalmat. A dolog furcsasága, hogy a Mashable kérdésére adott válaszában a Facebook lényegében teljesen elhatárolódott tőle: azt írták, hogy az ötletet soha nem szándékoztak megvalósítani, sem most, sem pedig később. Ami így a benyújtott terveket látva bizony több mint furcsa. Dehát voltak már itt más furcsaságok is.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.