Kiszámolták, és nem kevés: rengeteget veszít a Google a Fortnite-on

Kiszámolták, és nem kevés: rengeteget veszít a Google a Fortnite-on

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Bekeményített az Epic Games: na nehogy már a Google is részesüljön a Fortnite Battle Royale játék bevételeiből. Bár nem keveset fog bukni e döntés miatt a keresőóriás, e bevétel-kiesés azért nem fogja megrendíteni.

Ha egy androidos alkalmazás bekerül a Google Play Store-ba, akkor az app esetleges bevételeiből a Google is részesedik, zsebre vágja az alkalmazáson belüli vásárlások közel egyharmadát. A Fortnite játék fejlesztője, az Epic Games úgy gondolta, maga is tudna mit kezdeni ezzel az összeggel, ezért úgy döntött, hogy alkalmazását nem a Google Playen keresztül terjeszti. Szakértők szerint ez a felhasználók számára is veszélyekkel jár, de még a Google számára is.

A Sensor Tower elemző cég ezután kiszámolta, hogy mit jelent ez a lépés a számok nyelvére lefordítva, és az jött ki nekik, hogy a Google-nek ebben az évben legalább 50 millió dollárral (több mint 14 milliárd forinttal) kevesebb lesz a bevétele amiatt, hogy a Fortnite nem kerül be alkalmazásáruházába. A játék hiányára – egy apró hibácskával – maga a Google is figyelmeztet webáruházában, nehogy hamisítványt töltsenek le az androidosok, akik megszokták ezt a piacteret.

©

Az iPhone-oknál más a helyzet, ott nem lehet kikerülni a hivatalos letöltőhelyet, az App Store-t. A Sensor Tower számítási szerint az Apple már több mint 54 millió dollárt profitált az iOS-es Fortnite-ból. A játék március közepe óta érhető el az App Store-ban, előbb csak meghívással (béta változat), azonban most már bárki számára letölthető.

A Sensor Tower egyébként megjegyzi, hogy a Google Play kikerülése miatt bonyolultabb lehet telepíteni a játékot a régebbi Android-verziókat futtató telefonokra. Ez rövidtávon hatással lehet a játék letöltési számára, de azért nem annyira, hogy hosszú távon is problémákat okozzon.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.