Szakemberek mondják: a Facebook ráerősít az idegengyűlöletre

Szakemberek mondják: a Facebook ráerősít az idegengyűlöletre

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Érdekes kutatási eredményekről számoltak be a Warwick Egyetem tudósai: tanulmányuk szerint a Facebook hozzájárul a menekültek iránt érzett gyűlölet kialakulásához és erősítéséhez. Az ok egyszerű: sokan alternatív valóságként látják a közösségi oldalt és az ott megjelenő tartalmakat, még akkor is, ha azokból semmi nem igaz.

A tanulmány, amelyet Karsten Müller és Carlo Schwartz, Warwick Egyetem szakemberei írtak, a Németországban két év alatt elkövetett, több száz bevándorlásellenes bűncselekményeket vette alapul. A kutatók arra voltak kíváncsiak, van-e valamilyen köze a közösségi oldalakon terjedő (ál)híreknek a menekültekkel szemben érzett gyűlölethez és az ellenük elkövetett incideseknek.

A The New York Times által is bemutatott eredmények azt mutatták, hogy azokban a városokban, ahol a Facebook használata is magasabb volt, több ilyen támadás történt, még Németország azon részein, ahol az internet egy ideig nem volt elérhető, és így a közösségi oldal sem, azokon a vidékeken jelentős csökkenést mutatott a bevándorlókkal szemben elkövetett erőszak, illetve a puszta gyűlölet érzése.

A tanulmány szerzői arra is rávilágítottak, hogy más közösségi oldalakkal ellentétben kizárólag a Facebook az, amelyik felelőssé tehető a menekültekkel szembeni gyűlőlet növekedése és terjedése miatt, minden más, így például a Twitter egyáltalán nem. Holott a népszerű mikroblogon is gyakorta olvasni menekültellenes bejegyzéseket, de még ez a platform sem képes kiváltani olyan mértékű hatást a felhasználókból, mint a Facebook.

A kutatók ugyanakkor hangsúlyozták, nem állítják, hogy kizárólag a közösségimédia-platformok lennének csak okolhatók a bevándorlók ellen elkövetett bűncselekmények miatt, hiszen valószínűleg más tényezők is közrejátszhatnak egy-egy incidens megtörténtekor. Az azonban egyértelműen látszik, teszik hozzá, hogy ezek a platformok, és különösen a Facebook, fontos szerepet játszanak a gyűlölködő érzelmek propagálásában, amelyek végső soron megnövelhetik a menekültek elleni, akár fizikai támadásokat is.

A hatás hátterében a tanulmány szerint az információ gyors terjedése áll, amely a Facebook esetében szinte ellenőrizetlenül kerül be a hírfolyamba, hiszen míg egy újság vagy egy televízió képes megválogatni és különbséget tenni az egyes hírek között, a közösségi oldalakon már nincsenek ilyen sziták, és kendőzetlenül ömlik be minden, amit csak a felhasználók megosztásra érdemesnek találnak. Gyakran olyan tartalmakat is, melyekből egy szó nem igaz.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.