Nem kell még temetni az embereket: legyőzték a szuperokosnak hitt mesterséges intelligenciát

Nem kell még temetni az embereket: legyőzték a szuperokosnak hitt mesterséges intelligenciát

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Az első tesztkör során lealázta az emberi ellenfeleket az OpenAI kifinomult metódusa, amelyet most a világ egyik legnagyobb e-sport-versenyén is bevetettek fejlesztői. És az eredmény? Attól, mert valami szuperokosnak hiszi magát, még nem feltétlenül képes minden lépést hiba nélkül végrehajtani.

A SpaceX atyja, az Elon Musk által is támogatott OpenAI laboratóriumában az utóbbi időben több, a mesterséges intelligenciával kapcsolatos kutatás indult. Ezek egyike volt egy különleges Dota2-es csapat "kiképzése", mely annyiban különbözik a népszerű videojáték más játékosaitól, hogy ezeket egy számítógép irányítja.

Miután a rendszert 24 óra 180 évnyi tudással ruházták fel, kipróbálták, mi tud az emberek ellen. Az eredmények rögtön látszódtak: a metódusnak erőlködés nélkül sikerült felülmúlnia a másik oldalt ülő, egyébként tapasztalt játékosokból álló csapatot, melynek tagjait valósággal sokkolta az OpenAI profizmusa – és gyorsasága. A fejlesztők akkor bejelentették: mivel a rendszer határait még nem sikerült kitapasztalni, a The International nevű világversenyre is benevezik, hátha majd ott legyőzőre talál. És bármilyen hihetetlen, így lett.

A PCGamer beszámolója szerint a mechanizmust a paiN Gaming, valamint a Big God nevű formáció is kiütötte, igaz, a küzdelmek mindkét esetben majdnem egy óráig tartottak. Az összecsapás során a számítógép egyébként remekül vizsgázott, szinte minden helyzetben gyorsabbnak bizonyult, különösen a csapatban való mozgolódás során. Ám a Dota egy komplex, többféle stratégia alapján működő videojáték, és az OpenAI-nek ezen a téren még rengeteg hiányossága van. Legalábbis erre utal az, hogy a különféle, egymásra épülő feladatokat már nem volt képes felismerni, és annak megfelelően cselekedni.

Greg Brockman, a rendszert fejlesztő cég társalapítója ezt leszámítva sem csalódott, mint a The Verge-nek is elmondta, számukra a legfőbb pozitívum, hogy a mechanizmus rengeteg fejlődött az elmúlt időszakban, és később valószínűleg csak még jobb lesz.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.