Ez egyre rejtélyesebb: nem mikrometeor vágott lyukat a Nemzetközi Űrállomáson

Ez egyre rejtélyesebb: nem mikrometeor vágott lyukat a Nemzetközi Űrállomáson

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Belülről okozott sérülés, nem pedig mikrometeor becsapódása vezetett a Nemzetközi Űrállomáshoz kapcsolt Szojuz űrhajón keletkezett apró lyukhoz. Az orosz űrkutatási hivatal feje szerint most azt kell kideríteni, szándékos károkozásról van-e szó.

Az eddigi feltételezésekkel szemben nem mikrometeorit, hanem fúrófejjel okozott belső sérülés miatt keletkezett a hajszálrepedés, majd lépett fel levegőszivárgás a Nemzetközi Űrállomáshoz csatolt Szojuz MSZ-09 űrhajón - mondta hétfőn Dmitrij Rogozin, a Roszkoszmosz orosz űrkutatási hivatal vezérigazgatója.

"Minden verziót vizsgálunk, igaz, már kizártuk a mikrometeorit eshetőségét, mert a hajó burkolatára nyilvánvalóan belülről történt behatás. Ugyanakkor még korai megmondani mi is volt ez valójában. Egyvalamit el lehet mondani, hogy nem biztos kézzel követték el..., ez egyszerűen egy szakember által elkövetett műszaki hiba, a felületen egy megcsúszott fúrófej nyoma látható" - ismertette Rogozin, aki szerint a szándékos károkozást sem zárják ki.

Mint mondta, az állami fennhatóságú RKK Energija vállalat dolga megtalálni a felelőst, megállapítani, hogy a fúrónyomok hanyag munka vagy szándékos károkozás eredményei, s mindez a Földön vagy az űrben történt-e. A Roszkozmosz vezérigazgatója egyben arról biztosított mindenkit, hogy kiderítik, ki a felelős. Rogozin mindemellett emlékeztetett: a történtekről különbizottság készít majd jelentést.

A mintegy 2 milliméteres hajszálrepedés szerda éjjel keletkezett. Az űrhajósoknak péntekre sikerült helyreállítaniuk a légnyomás normális szintjét a Nemzetközi Űrállomáson, amelyre rá volt csatlakoztatva az orosz modul.

Az űrkutatási hivatal a múlt héten még abból a feltételezésből indult ki, hogy Szojuz MSZ-09 személyszállító űrhajó falán keletkezett parányi repedést feltehetően egy mikrometeorit becsapódása idézhette elő.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.