Még az amerikaiak is lehidaltak attól, milyen drága nálunk az iPhone

Még az amerikaiak is lehidaltak attól, milyen drága nálunk az iPhone

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Bemutatták szerdán a legújabb iPhone-okat, és ahogy megírtuk, akad közöttük olyan, amelynek magyarországi ára jócskán meghaladja a félmillió forintot. Az Apple új termékei nemcsak nálunk drágák, az Egyesült Államokban is mélyen a zsebükbe kell nyúlniuk az ezekre vágyó vásárlóknak, de az még a Mashable-t is meglepte, hogy Európában milyen sokat kell kifizetni értük.

A cikkben először az Egyesült Királyságban az iPhone-okra ragasztott árcímkéket vizsgálja meg a szerző, majd megállapítja: megdöbbentő, mennyivel drágábban lehet hozzájuk jutni, mint az USA-ban. A különbség az iPhone XS csúcsmodelljénél – az átváltás után – 411 dollár, az iPhone XS Max esetében pedig 441.

Németországban az 512GB-os iPhone XS Max 468 dollárral kóstál többet az Egyesült Államokban forgalomba hozottnál, Olaszországban 514-gyel,

Magyarországon pedig szívfacsaró 615-tel.

Ez mai árfolyamon számítva 172 ezer 200 forint, amiért – teszi hozzá a szerző – már önmagában egy tisztességes telefont lehet vásárolni.

Mennyibe kerülnek az új iPhone-ok? Mutatjuk a magyar árakat, nem fognak tetszeni

Az Apple legutóbb tavaly emelte meg az iPhone-ok árszintjét. Idén is hozzányúltak a maximumhoz: az idei modellek között több félmillió forintos is van.

A Mashable is megjegyzi, hogy Európában mindig is drágábban voltak az Apple kütyüjei, mint az USA-ban. Erről korábban a hvg.hu is többször írt, például akkor, amikor kiderült, hogy az iPhone 7-hez Magyarországon lehet a legdrágábban hozzájutni. Akkor még az volt meghökkentő, hogy a kisebbik és legkisebb tárhellyel rendelkező készülékért 256 ezer forintot kell kifizetni, miközben a most bejelentett telefonok közül a legolcsóbb is 299 ezer 990 forintba kerül.

A kérdés nemcsak a mezei vásárlókat foglalkoztatja: 2013-ban Oláh Lajos országgyűlési képviselő írásbeli kérdést nyújtott be a nemzetgazdasági miniszterhez Túlárazott Magyarországon az iPhone! címmel, hogy megtudja, miért olyan iszonyú drágák itthon ezek a készülékek. Még akkor megírtuk, miért is kerülnek Magyarországon ennyire sokba az iPhone-ok.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Hozzászólások