Akkora rés tátongott a Google+-on, hogy kikerült 52 000 000 felhasználó személyes adata

Akkora rés tátongott a Google+-on, hogy kikerült 52 000 000 felhasználó személyes adata

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

A Google közösségi szolgáltatásáról még októberben derült ki, hogy komoly adatbiztonsági rés tátongott a rendszerében. Egy új felfedezés most ennél is sokkal nagyobb problémát tárt fel.

Nem csak a Facebooknál történt idén komoly adatszivárgás: októberben derült ki, hogy egy évekig be nem zárt hiba miatt illetéktelenek is hozzáférhettek a Google+ szolgáltatás rendszeréhez, aminek eredményeként 496 951 felhasználó adata kerülhetett rossz kezekbe.

A Google befoltozta ugyan a rést, de most kiderült, a korábbi problémánál is nagyobb a baj: ugyanis nem az volt az egyetlen rés,

egy másikon át 52,5 millió felhasználó adata szivárgott ki.

A bajt nagyban tetőzi, hogy kiszivárgott adatok között nevek, e-mail-címek, a foglalkozásra utaló információk is vannak, és azoké is rossz kezekbe kerülhettek, akik a profiljukat privát módra állítva használták. A most felfedezett rést azonban már nem a sajtó szellőztette meg, maga a Google ismerte azt be. Egyúttal megerősítették, bezárják a Google+-t.

Csakhogy – és most jön a legnyugtalanítóbb rész – a cég továbbra sem érzi annyira problémásnak a helyzetet, hogy az oldalt még egy ekkora szivárgás után is, várakozás nélkül leállítsák. Ebben a tekintetben ugyanis csak annyi történt, hogy a Google a jövő augusztusra tervezett bezárást néhány hónappal, áprilisra előrébb hozta. Az oldal API fájljaihoz való hozzáféréseket szintén törlik, de erre is csak az elkövetkező 90 napban kerül sor.

Ha úgy döntene, hogy már most törli magát az oldalról, ide kattintva elmagyarázzuk, hogyan teheti ezt meg. És javasoljuk, hogy tegye meg, mert könnyen lehet, hogy ön is érintett a szivárgásban.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Hozzászólások