Gyönyörű felvétel készült a Földről, de beleborzong, ha megtudja, mit ábrázol

Gyönyörű felvétel készült a Földről, de beleborzong, ha megtudja, mit ábrázol

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

A 2017 októberében fellőtt Sentinel-5P műhold adatait dolgozta fel egy amerikai cég, hogy kiderüljön, mennyire súlyos a légszennyezettség mértéke.

Az ma már közismert tény, hogy a klímaváltozást jelentős jelentős mértékben az üvegházhatású gázok kibocsátása okozza. Az éves kibocsátási adatokat hallván azonban nagyon nehéz azt elképzelni, hogyan is nézhet ki ez a rengeteg gáz a légkörben. A Descartes Labs nevű adatelemző cég azonban készített egy látványos térképet, amiből azonnal látszik, mekkora a baj.

Első ránézésre úgy tűnik, mintha a világító, ezüstszínű pontok a világvárosok által kibocsátott fény lenne, valójában azonban a nitrogén-dioxid kibocsátását ábrázolja. Ez az a gáz, ami jelentős mértékben járul hozzá a savas esőkhöz, és komoly légzőszervi megbetegedéseket okozhat. Az Amerikai Környezetvédelmi Hivatal szerint bár vannak természetes kibocsátók is, a gáz jelentős részét az ember juttatja a levegőbe.

A belső égésű motorral szerelt autók, a teherautók, az erőművek, a gyárak, de még a fűnyírók is nitrogén-dioxidot juttatnak a légkörbe, de ide tartoznak az erdőtüzek vagy a mezőgazdasági területek felégetése is.

©

Az adatok a Sentinel-5P műholdból származnak, amit még 2017 októberében bocsátottak fel, hogy monitorozza a légkör összetételét, 2017 decemberében pedig már meg is jött az első videó, amit az eszköz készített. Az Európai Űrügynökség műholdjának több "társa" is van, amelyek a hőmérsékletet és az Antarktisz jegének repedéseit vizsgálják.

A térképhez szükséges képeket még 2018 augusztusában és szeptemberében lőtte a Sentinel-5P. A felhős és a rossz felbontású képeket kiszűrték, hogy kiderüljön, egy átlagos napon mennyire koncentrált a nitrogén-dioxid mennyisége.

Ebből kiderült, nemcsak az autók bocsátanak ki ilyen súlyos mértékben nitrogén-dioxidot, a hajóútvonalakon és az iparvárosokban is hasonló a helyzet.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Hozzászólások